Afbeelding

Eikenprocessierups in de tuin? Zo pak je ze het beste aan

Algemeen 2.503 keer gelezen

OSS | Hij kan zorgen voor geïrriteerde ogen, huiduitslag en jeuk: de eikenprocessierups is weer op diverse plekken te vinden in ons land en veroorzaakt veel overlast. Wat te doen als je een nest vol rupsen in je tuin hebt?

In de maanden mei, juni en juli is de eikenprocessierups te vinden in eikenbomen waar hij in kluwen van dicht draad rond de boom hangt. Het harige beestje bezit brandharen die bij contact onder meer kunnen zorgen voor huiduitslag, jeuk en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen meldt het RIVM.

Bestrijden
De gemeente Oss raadt aan om vooral niet zelf aan de slag te gaan als je de rups in je tuin ontdekt. Mocht er een nest in de tuin zitten dan is het raadzaam om een deskundig bedrijf in te huren of advies in te slaan bij de gemeente. De gemeente Oss bestrijdt de eikenprocessierups langs doorgaande wegen, fietspaden en op plekken waar veel mensen komen meldt de gemeente op hun website. "We kiezen voor het bestrijden van de rups door het spuiten met een biologisch middel. Soms kan dit middel een allergische reactie veroorzaken, dus blijf uit de buurt. In bos- en natuurgebieden bestrijden we de nesten van de eikenprocessierups niet", laat de gemeente weten.

Ongemak voorkomen
Het RIVM deelt tips om verder ongemak te voorkomen. Probeer te voorkomen dat haartjes of nesten van de rups het huis binnenwaaien. Daarnaast adviseert het RIVM zandbakken zoveel mogelijk gesloten te houden en geen speelgoed buiten te laten liggen. "Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (zes tot acht jaar) voor ongemak kunnen zorgen", aldus het RIVM.

Eikenprocessierups.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant