Elise Uijen en haar ouders. (Foto: Ad Megens)
Elise Uijen en haar ouders. (Foto: Ad Megens)

Nederlands kampioen Elise Uijen: 'Winnen maakt tijdsinvestering dubbel en dwars waard'

Sport 885 keer gelezen

EMMEN | Elise Uijen is pas 16 jaar, maar heeft inmiddels al een prijzenkast die goed gevuld is. Vorige week boekte ze haar mooiste overwinning tot nu toe. De Herpense (die toen nog 15 jaar was) won in Emmen het NK tijdrijden bij de 15-18 jarigen. "Dit was een beloning voor het harde trainen, maar ook zeker voor iedereen die me ondersteunt."

door Leon Voskamp

Elise kent een uitstekend 2019. En dan te bedenken dat ze afgelopen winter aan haar knie geopereerd moest worden. De eerste wedstrijd op de weg -de Omloop van De Strijen- won ze direct. Er volgden nog meer overwinningen, met goud op de individuele tijdrit als hoogtepunt in haar carrière. "Ik stond met vertrouwen en hoge verwachtingen aan de start in Emmen. Natuurlijk had ik maar één doel en dat was winnen. Anders kun je net zo goed niet van start gaan. Tijdens de tijdrit ging het erg goed. Als je dan wint en ook nog eens heel overtuigend met 25 seconden voorsprong op de nummer twee, dan maakt dat het extra mooi. We hebben er na de prijsuitreiking een leuke dag van gemaakt."

Indelen
Het rijden van een goede tijdrit is niet voor iedereen weggelegd. Wat maakt haar een specialist? "Het is een ding apart. Het gaat erom om een rit zo goed mogelijk in te delen en dan het hoge tempo zo lang mogelijk vol te houden. Dat is een kwestie van veel oefenen. Maar er komen ook andere dingen bij kijken, zoals met een aerodynamische houding op de fiets zitten. En ook word ik perfect begeleid door Wielervereniging Schijndel. Ik weet wel hoe het parcours eruit ziet, maar het is altijd fijn als ik ook door de vereniging op de hoogte wordt gebracht."

Specialist
Elise vindt het nog te vroeg om zich een pure tijdritspecialist te noemen. "Het is een onderdeel dat me goed ligt. Maar in Standdaarbuiten won ik bijvoorbeeld door weg te rijden bij een groep. En ook in de sprint kan ik winnen of in een rit door heuvelachtig gebied. Ik ben nog jong en het is nog te vroeg om me te specialiseren. Ik vind het allemaal ook nog veel te leuk om te doen. Wellicht dat ik op een latere leeftijd me wel meer moet gaan richten op een onderdeel."

Trainen
Het pakken van de Nederlandse titel komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien. "Er gaat naast mijn school veel tijd in het wielrennen zitten. Van het uren op de fiets zitten tot het onderhoud van mijn fiets. Maar als je dan wedstrijden wint, dan maakt het die tijdsinvestering dubbels en dwars waard." Een dromer is Elise niet. "Nou, ik heb natuurlijk wel wensen. Ik wil in het wielrennen altijd de beste zijn. Maar ik denk niet te ver vooruit en wil dat bereiken door kleine stapjes te zetten."

Wegwedstrijd
Afgelopen zaterdag kwam Elise ook in actie tijdens de NK wegwedstrijd nieuweling-meisjes in het Brabantse Dongen. Ze eindigde op de negende plaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant