Carroline van Dijk. (Foto: Rijksmuseum)
Carroline van Dijk. (Foto: Rijksmuseum)

Kunstwerk van Berghemse in Rijksmuseum

Algemeen 555 keer gelezen

BERGHEM | Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep van het Rijksmuseum om een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen voor de unieke zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt' van 15 juli tot en met 15 september. Carroline van Dijk is één van de gelukkigen; haar kunstwerk hangt na twee selectierondes komende zomer in het bekende Amsterdamse museum. "Ik had dit nooit verwacht, wat een mooie droom die uitkomt", aldus de Berghemse.

Het Rijksmuseum houdt deze zomer een grote expositie ter ere van Rembrandt waarvoor iedereen een kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt mocht insturen. "Mijn doek kwam tot stand doordat ik graag wilde weten door wie Rembrandt eigenlijk geïnspireerd werd destijds en ontdekte dat Leonardo da Vinci één van zijn inspirators was. Van daaruit wilde ik die lijn doorzetten en een werk maken waarbij het intense van de Mona Lisa (haar volgende ogen) en het 'clair obscur' en textuurgebruik van Rembrandt samen zouden komen. Het resultaat is mijn blauwe '3D Mona Lisa-Rembrandt'."

Tegenpool
"Het blauw heb ik gekozen als mijn inbreng en tegenpool van de warme Rembrandttinten en een manier om de rijkdom die ik vaak terugzie in Rembrandts werk te vertalen door het toen kostbare pigment blauw te gebruiken. De lijst vormt tenslotte de verbintenis tussen toen en nu: oud en vergankelijk, maar ook modern en strak." Ze vervolgt: "Ik kan het nog steeds niet geloven. Exposeren in het wereldberoemde Rijksmuseum, zo geweldig."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant