Deelnemers van Sportief Wandelen bij A.V. Oss'78.
Deelnemers van Sportief Wandelen bij A.V. Oss'78.

Sfeer en sportiviteit centraal bij Sportief Wandelen

Sport 222 keer gelezen

In deze rubriek 'Uniek Sporten' gaan we op bezoek bij verenigingen waar mensen met een beperking lekker kunnen sporten. In deel 1 gingen we op bezoek bij de wandelgroep Sportief Wandelen bij A.V. Oss'78.

door Leon Voskamp

A.V. Oss'78 startte in augustus 2004 met Sportief Wandelen op maandag. Al snel kwam de vraag of er ook een les was voor mensen met een beperking. In januari 2005 werd er daarom gestart met een woensdaggroep van 15.00 tot 16.00 uur. De gediplomeerde trainster Geertje Rezelman staat voor de groep. Een groep die heel divers is. Wandelaars met chronische aandoeningen bijvoorbeeld, maar ook mensen die ziek zijn geweest of een operatie hebben ondergaan en hun conditie op peil willen krijgen zijn welkom. Deelname is alleen mogelijk als je zelfstandig kunt wandelen. Er wordt gelopen op de atletiekbaan aan de Rusheuvelstraat 49 in Oss.

Eigen tempo
"We beginnen met het inwandelen op een rustig tempo. Daarna zijn er allerlei oefeningen om het wandeltempo en de -techniek te verbeteren. We sluiten af met rustig uitlopen en rek- en strekoefeningen. Iedere training is anders en je weet nooit wat je kunt verwachten", aldus Rezelman. "Iedereen doet op zijn of haar eigen tempo en niveau mee. Je moet naar je eigen lichaam luisteren en rust nemen als je dat nodig hebt."

Sociaal
'Plezier hebben en lekker bewegen'. Dat is het doel van Sportief Wandelen. Rezelman: "Het is mooi om te zien hoe de conditie van mensen vooruit gaat met een uurtje wandelen bij onze vereniging. Ook het sociale aspect is heel belangrijk. Hier ben je lekker actief bezig en kun je een praatje houden. De laatste woensdag van de maand drinken we na de training gezamenlijk een kopje koffie. Plezier staat bovenaan." Door de niet al te grote groep, is er veel individuele aandacht voor de wandelaars.

Training
Ondergetekende blijft na het interview nog even op de atletiekbaan en kijkt naar een gedeelte van de warming-up. Er wordt veel gelachen door de vijftienkoppige groep, maar ze zijn ook regelmatig serieus bezig met wandelen op de baan. "De sfeer is hier hartstikke goed", zegt wandelaarster Riky Meijer. "De sfeer en sportiviteit staan hier centraal. Lekker wandelen in de buitenlucht met een gezellige groep."

Meer informatie
Geïnteresseerden kunnen drie keer vrijblijvend meewandelen en sfeer proeven. Het nieuwe seizoen Sportief Wandelen start op 4 september. Bel voor meer informatie naar trainster Geertje Rezelman: (0412) 64 83 80.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant