Dano.
Dano.

'We willen dat onze Dano weer heerlijk kind kan zijn'

Algemeen 2.455 keer gelezen

OSS | Dano was 4,5 jaar toen zijn leven veranderde. Hij viel op een kinderfeestje en liep een schedelbasisfractuur op. Het Osse jochie hield niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op aan de val. Na ruim zes jaar later willen zijn ouders starten met een behandeling in Lisse. Om genoeg geld in te zamelen, zijn ze een crowdfundingsactie gestart. "We willen dat onze vechter verder kan en weer heerlijk kind kan zijn", aldus moeder Kaat Spansier.

Dano kwam in juni 2013 ten val op een kinderfeestje. "Iets wat gezellig en leuk had moeten zijn, is helaas voor Dano zijn grootste nachtmerrie geworden. Wij kregen als ouders Dano terug met de mededeling dat hij gevallen was. Hij was niet te troosten. Dano zelf vertelde dat hij moe was en een dutje wilde doen. Wij beseften echter direct dat het niet goed was. Op weg naar de dokterspost viel Dano al steeds een beetje weg. Toen we arriveerden, stond de ambulance al klaar. Dano werd gestabiliseerd en met grote spoed naar het Radboudumc gereden. Onderweg is hij meerdere malen zijn bewustzijn verloren." In het ziekenhuis werd hij direct onderzocht en hij had een scheur van ruim 8 centimeter op zijn hoofd.

Plan
Dano ging na de zomervakantie naar een nieuwe school. "Daar zou hij meer uitdaging moeten krijgen, maar helaas bleef het lezen uit. Met de nodige extra begeleiding en vraagtekens hebben we er na twee jaar toch voor gekozen om hem weer naar het regulier onderwijs te doen. Op deze school hebben ze nog meer naar Dano gekeken en samen met ons een plan gemaakt." Dano werd onderzocht bij Groot Klimmendaal en na deze onderzoeken kwam er duidelijkheid. "Hij had NAH overgehouden aan zijn val met een disbalans in zijn intelligentie met zeker 50 punten verschil. Ook is onder andere zijn kortetermijngeheugen aangetast." Dano ging revalideren en moest opnieuw naar een andere school. "Dit alles heeft nogal wat met hem gedaan. Na twee jaar therapieën is hij een stuk verder gekomen en heeft hij laten zien dat je met steun, vertrouwen en veel innerlijke kracht soms een stuk meer kan bereiken dan wat er van hem verwacht werd. Dano zou niet gaan lezen en inmiddels leest hij het niveau begin groep 4. Wij zijn ontzettend trots op hem. Wij merken dat Dano klaar is voor zijn volgende stap."

Behandeling
Zijn ouders willen dat Dano een volgende behandeling ondergaat in Lisse. "Deze wordt voor 1.000 euro vergoed door onze zorgverzekering. Helaas zijn de kosten gemiddeld 150 euro per behandeling. De kans bestaat dat hij de komende maanden een paar keer per dag een behandeling nodig heeft. De arts in Lisse vergelijkt de NAH van Dano met een soort (hersen)kneuzing en verwacht dat de behandeling grote kans van slagen heeft. Het zou zo fijn zijn als Dano in oktober 2019 kan starten." Ga naar www.gofundme.com/f/help-dano-met-zijn-strijd-tegen-nah.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant