René en Laura Ruijs zijn klaar voor de Nijmeegse Vierdaagse.
René en Laura Ruijs zijn klaar voor de Nijmeegse Vierdaagse.

'De sfeer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is fantastisch'

Algemeen 1.174 keer gelezen

LITH | De Nijmeegse Vierdaagse is een enorm sportevenement met vele duizenden deelnemers. Ook uit Oss en omgeving doen er diverse wandelaars mee. Zoals René Ruijs (58) uit Lith die samen met zijn 24-jarige dochter Laura 50 kilometer loopt. 

door Leon Voskamp

René gaat voor de twaalfde keer meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Hij liep met zijn dochter Marieke en staat volgende week dinsdag met zijn jongste dochter Laura aan de start. Laura mag voor de 40 kilometer kiezen, maar gaat voor de uitdaging van 50 kilometer. "Ik vind het heel mooi om samen met mijn dochter te lopen. We hebben een vergelijkbaar tempo en anders zien we elkaar op de plekken waar we pauzeren. Om de twee uur houden we een kleine pauze." René noemt de Nijmeegse Vierdaagse een geweldig evenement, maar is wel kritisch. Toen hij in 1976 voor het eerste meeliep, waren er zo'n 17.250 deelnemers. Dat zijn er in 2019 zo'n 47.000. "Het massale trekt mensen aan. De Vierdaagse wordt steeds populairder in Nederland, maar ook in het buitenland. Door de drukte kun je niet meer je eigen tempo lopen. De sfeer onderling is wel geweldig."

Kilometers
De Lithenaar traint niet speciaal voor de Nijmeegse Vierdaagse. "We wandelen het hele jaar door. Zo zijn we onlangs nog in Oostenrijk geweest voor een hoogtestage. En we doen ook mee aan de Heuvelland4daagse in Zuid-Limburg. Die is eigenlijk veel mooier dan Nijmegen en gaat door de natuur en langs mooie plekken. Je loopt veel op bospaden en veldwegen, terwijl Nijmegen ruim 95 procent over asfalt gaat."

Stress
Wandelen is voor hem de ideale manier van ontspannen. "Tijdens het lopen kan ik mijn hoofd leegmaken. Het is mijn beste 'medicijn' tegen stress. Ik heb geluk met mijn lichaam. Van blaren heb ik nooit last, problemen met mijn spieren heb ik niet en mijn knieën zijn nog goed. Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen hoor ik onderweg zoveel mensen klagen. Ik denk dat acht van de tien het helemaal niet leuk vinden. Maar het is een populair evenement op de bucketlist en mensen willen graag zeggen dat ze ooit de Nijmeegse Vierdaagse hebben gelopen. Ik wandel echt puur voor het plezier en zie het als een fysieke en geestelijke uitdaging. Kijken wat mijn lichaam aankan, ik word toch wat ouder."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant