Kanovaren tijdens Wave Begeleiding.
Kanovaren tijdens Wave Begeleiding.

Vergroten van zelfvertrouwen door kanovaren

Sport 253 keer gelezen

OSS | In deze rubriek 'Uniek Sporten' gaan we op bezoek bij verenigingen waar mensen met een beperking lekker kunnen sporten. In deel 2 een verhaal over Wave Begeleiding bij de Maaslandse Kanovereniging in Oss.

Wilma van Nistelrooij startte zo'n dertig jaar geleden met kanovaren. 27 jaar is ze lid van de Maaslandse Kanovereniging. "Het mooie van deze sport? Je komt met je kano op plekken waar veel mensen niet kunnen komen. Op het water geniet je van de vrijheid en van de natuur. Je kunt meedoen aan toertochten of meedoen aan wedstrijden. Onze vereniging is heel gezellig. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals het slalom- en wildwatervaren, maar ook het toervaren. Nieuwelingen worden van harte welkom geheten. Er wordt goed gekeken welk onderdeel goed bij iemand past. Uiteraard worden leden goed begeleid. Naast de sporten vinden er allerlei activiteiten plaats om de leden te verbinden."

Ontwikkelingstraject
Van Nistelrooij geeft ruim 13 jaar les bij MKV Oss. Sinds 2013 is ze eigenaar van Wave Begeleiding. Met haar bedrijf zet ze kanovaren in als middel om te werken aan onder andere communicatieve en sociale vaardigheden bij kinderen en (jong)volwassenen met autisme, AD(H)D, een verstandelijke beperking en andere leer- en/of ontwikkelingsstoornissen. Bij Wave Begeleiding wordt tijd genomen voor deze jongeren en sluit men aan bij wat de jongeren op dat moment aankunnen. Deelnemers krijgen één keer in de week les in een kleine vaste groep. Tijdens de les wordt onder andere aandacht besteed aan de zithouding in de kano, diverse technieken en diverse disciplines. Alles op je eigen tempo. "Het is een ontwikkelingstraject geworden. We werken bijvoorbeeld aan sociale communicatieve vaardigheden, aan het vergroten van zelfvertrouwen en het wegnemen van angsten. Om een voorbeeld te noemen: het kan voorkomen dat iemand erg nerveus is als hij/zij iets moet presenteren op school. Wij oefenen dat in de les, maar dan mag iemand vaardigheden op het water laten zien met de rest als toeschouwers. Op die manier wordt je zelfvertrouwen vergroot. Door ons traject zie je dat er op lange termijn echt heel veel kan gebeuren." Plezier staat ook centraal tijdens het sporten. "Kanovaren is een leuke manier om te ontspannen door inspanning. Het is een stoere sport, waarbij je alleen in de kano zit en jijzelf verantwoordelijk bent voor de manier waarop je vaart."
Groepen
In de loop der jaren is het aantal deelnemers van Wave Begeleiding gegroeid naar 25/30. Er is een groep voor jongeren met een verstandelijke beperking en andere leer- en/of ontwikkelingsstoornissen. Ook zijn er vijf groepen voor de sporters met autisme en/of AD(H)D,

Proefles
Interesse om je aan te sluiten bij Wave Begeleiding? Nieuwe leden zijn welkom als ze minimaal 8 jaar zijn en een zwemdiploma hebben. Het is mogelijk om een proefles te nemen om te kijken of de sport iets voor je is. De begeleiding kijkt direct in welke groep het kind geplaatst kan worden.

Neem voor meer informatie contact op met Wilma van Nistelrooij: (06) 25 30 26 51 of info@wavebegeleiding.nl. Kijk voor meer informatie op www.wavebegeleiding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant