Plezier hebben tijdens de Osse kermis. (Foto: Dieke Steeg)
Plezier hebben tijdens de Osse kermis. (Foto: Dieke Steeg)

'Met zeven dagen kermis blijft het nog bijzonder'

Algemeen 1.666 keer gelezen

OSS | De kermis in Oss en in de kernen van de gemeente Oss. Er is een hoop over te zeggen. Moet de Osse kermis bijvoorbeeld naar tien dagen? En moet iedere kern van de gemeente Oss een kermis hebben? We vroegen het aan het burgerpanel van Weekblad Regio Oss en onderzoeksbureau Toponderzoek.

De discussie over tien dagen kermis speelt al vele jaren in Oss. Het blijft bij praten, want tot nu toe is er niet afgeweken van de week kermis. Wat vinden de respondenten ervan? 42 procent van de 362 deelnemers vindt dat 7 dagen genoeg is. "Absoluut niet langer. Het moet wel een beetje bijzonder blijven", is één van de reacties. Ook neemt iemand het op voor de bewoners. "Er moet meer rekening gehouden worden met omwonenden. Het is nu eenmaal geen evenemententerrein en daarom het aantal dagen per jaar beperkt houden. En anders een andere locatie zoeken." Ook wordt er gewezen naar de kernen. "Ik vind het niet terecht om de kermis in de dorpen niet te laten doorgaan en in Oss er nog eens drie dagen aan te plakken."

Spreiding
29 procent van de respondenten is voor een verlenging van de kermis. "De drukte kan dan ook wat meer verspreid worden. Voor de horeca is het gunstig en ook om de kermis op de kaart te zetten", is de reactie van een voorstander of "met tien dagen meer kans op grotere attracties die naar Oss willen komen waardoor ook meer mensen uit de regio naar de kermis zullen komen."
Kernen
Dit jaar zijn er geen kermissen meer in Ravenstein, Megen, Haren en Macharen. We waren benieuwd of de respondenten vinden dat elke kern recht heeft op een kermis ongeacht of deze rendabel is. 11 procent is het er zeer mee eens, 29 procent mee eens. Een kleine meerderheid van 47 procent is het er niet mee eens. "Kermis verbroedert en is een sociaal event" en "ook jonge kinderen verdienen het om in hun eigen dorp in de draaimolen te kunnen gaan. Of bij opa en oma in het dorp", zijn reacties van voorstanders.
Een kermisexploitant heeft ook gereageerd en is tegen de stelling. "Als de kermis niet lucratief is, moet je het niet doen. Ik heb zelf op de kermis gereisd en moest vaak gemeentecontracten tekenen. Dan was er één kermis de moeite waard, maar moest ik ook op andere kermissen in de gemeente staan omdat men daar ook kermis wilde. Daar viel dan geen droog brood te verdienen. Dat zijn houdgrepen die niet zouden moeten mogen." Een andere respondent heeft een duidelijk antwoord op de vraag. "Als de kermis niet rendabel is, dan zal de vraag ook niet groot genoeg zijn."
Ook vroegen we uw belangrijkste reden om een kermis te bezoeken? Bovenaan staat 'de sfeer en gezelligheid'. Daarna volgen 'attracties' en 'de (familie)traditie.

Ook meedoen?
Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's. Weekblad Regio Oss werkt samen met Toponderzoek. Aanmelden is nu al mogelijk op www.tiposs.nl. Het invullen van de lijst duurt slechts enkele minuten en is volledig anoniem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant