Het G-team van KV DOT.
Het G-team van KV DOT.

'Korfbal is niet zomaar een balletje gooien'

Sport 489 keer gelezen

In deze rubriek 'Uniek Sporten' gaan we op bezoek bij verenigingen waar mensen met een beperking lekker kunnen sporten. In deel 3 een bezoek aan KV DOT, waar G-korfbal in 2008 van start ging met Anita Manders als drijvende kracht. Nu elf jaar later is ze nog steeds verantwoordelijk voor deze groep binnen de Osse korfbalvereniging. "De korfballers zijn zo enthousiast tijdens het sporten, dat geeft mij energie."

door Leon Voskamp

Anita maakte deel uit van het bestuur van DOT, toen er een vraag binnenkwam over G-korfbal. "Ik zag dat er door de andere bestuursleden met een schuin oog naar mij werd gekeken. Ik heb zelf een zoon met een verstandelijke beperking en vond het een goed idee om G-korfbal te proberen. Mits er voldoende belangstelling voor was. Op de voormalige Bernadetteschool hebben we briefjes uitgedeeld, maar ook op andere plekken. Tijdens de eerste training waren er vijf geïnteresseerden, een mooie start." De korfballers in het G-team trainen iedere woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. 'Gewoon' tussen de andere teams. "Iedereen kent elkaar binnen onze vereniging. Er hangt een gezellige sfeer op het sportpark."

Ontwikkeling
In de loop der jaren dacht Anita nooit aan stoppen. "Het is hartstikke leuk om te doen. Je bouwt echt een band op met die gasten. Het is ook mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Op het gebied van technische vaardigheden bijvoorbeeld. Het is niet zomaar even een balletje gooien, maar er komt techniek en tactiek bij kijken. Je ziet dat ze zich ook ontwikkelen binnen een groep. Het is een teamsport en ze leren hoe ze samen moeten spelen. Ook zie je dat ze voor elkaar willen strijden. Er ontstaan mooie vriendschappen en het zelfvertrouwen van de mannen neemt toe."

Dames
Een wens heeft Anita nog wel zeker. "Momenteel hebben we alleen zeven mannen. Ik zou graag een aantal dames mogen verwelkomen. In het verleden hebben we ook dames gehad, maar die zijn vertrokken. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom, welke leeftijd dan ook. De jongste bij ons is nu 19 jaar, de oudste 45."

Samenwerken
Naast wekelijks trainen, doet DOT iedere maand mee aan een toernooi. Omdat een team acht spelers moet hebben, wordt er samengewerkt met andere verenigingen. "Het is mooi om te zien dat er in de regio ook teams bij zijn gekomen. Zo groeien DAW in Schaijk en SCMH in Mariaheide. Een goede ontwikkeling waar ik blij mee ben." Zelf organiseert DOT jaarlijks een toernooi.

Proeftrainingen
Op woensdag 21 augustus gaat het nieuwe seizoen van start. De start is buiten op het sportpark op De Rusheuvel aan de Macharenseweg 8 in Oss. In de winterstop gaan ze naar de zaal. Interesse om eens mee te doen? Het is mogelijk om gratis vier keer mee te korfballen. Daarin kun je kijken of de sport en de groep bij je passen.

Informatie
Meer informatie is verkrijgbaar via g-korfbal@kvdot.nl of bel naar (06) 52 64 21 84. Kijk ook eens op de website www.kvdot.jimdo.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant