Carlijn (links) met de Volendamse Roos van Beek met wie zij een scheidsrechterskoppel vormt.
Carlijn (links) met de Volendamse Roos van Beek met wie zij een scheidsrechterskoppel vormt.

Osse scheidsrechter Carlijn (18) op weg naar de top

Algemeen 1.241 keer gelezen

OSS/HEESCH | Carlijn Kleinpenning (18) uit Oss is scheidsrechter namens de Heesche handbalvereniging DOS'80, de club die over een jaar zal fuseren met Olympia'89 uit Oss, haar oude vereniging. Dikke kans dat Carlijn, die samen met de Volendamse Roos van Beek een koppel vormt, dan nog enkele stappen heeft gezet op weg naar de top van de scheidsrechterswereld. De handbalbond ziet potentie in het duo en heeft een speciale begeleider aangesteld om het streefdoel (Olympische Spelen) kracht bij te zetten.

"Scheidsrechter zijn, wat is daar leuk aan? Dat is precies de vraag die we zo vaak krijgen. Het enige wat je als scheidsrechter te horen krijgt tijdens de wedstrijd is al het negatieve commentaar van spelers en coaches. Maar toch is dat niet zo en zit er zoveel meer achter wat het fluiten juist leuk maakt en wat ervoor zorgt dat ik als scheidsrechter zo hoog mogelijk wil fluiten", zegt Carlijn, die op haar veertiende begon met de opleiding handbalspelleider. "Ik vond het fluiten direct leuk."
"Ik heb er daarom voor gekozen om in het seizoen 2016-2017 de Jonge Scheidsrechters Opleiding te gaan volgen. Ik ging er eigenlijk zonder verwachting in, om te zien of het fluiten van landelijke wedstrijden ook wel echt iets voor mij zou zijn. Na enkele praktijktoernooien heb ik in september 2017 mijn diploma voor bondsscheidsrechter 3 (BS3) gehaald.

Hogerop
"Vrijwel direct na het behalen van mijn BS3 diploma zijn wij met een aantal andere koppels ingestroomd in de Kweekvijver, de laagste landelijke scheidsrechtersgroep. Het doel van deze opleidingsgroep is om de basis te verstevigen en verder te ontwikkelen om uiteindelijk hogerop te komen."
"Aan het eind van het seizoen, inmiddels april 2018, heb ik ervoor gekozen om met een andere koppelgenoot verder te gaan. We floten direct ons eerste NK B-jeugd waarbij we de dames troostfinale hebben mogen fluiten", vervolgt Carlijn. "Als man-vrouw koppel waren we net bij elkaar, dus we begonnen de voorbereiding zonder al te hoge verwachtingen. We startte dit seizoen in de heren A-jeugddivisie en al vrij snel daarna floten we onze eerste wedstrijd in de dames Eerste divisie.
"Begin dit jaar de keuze gemaakt om verder te gaan met Roos van Beek en weer een vrouwenkoppel te vormen. Net zoals vorig jaar floten we een van onze eerste wedstrijden samen op het NK B-jeugd, waar we dit jaar zelfs de finale van de heren mochten fluiten.

Kansen
"Ondanks dat we nog geen half jaar samen fluiten, hebben we nu al enkele mooie kansen gekregen om onszelf verder te ontwikkelen. In deze korte tijd hebben wij bijvoorbeeld al enkele keren op Papendal een oefenwedstrijd van Oranje u19 mogen fluiten. Daarnaast gingen we de eerste week van juli, samen met een groep van de Jonge Scheidsrechters Opleiding, naar de Partille Cup in Göteborg, Zweden. Dit was ons eerste internationale toernooi dat we floten en een geweldige ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Het feit dat je internationale teams van over de hele wereld mag fluiten, is een hele ervaring", besluit Carlijn, die trots is op de stappen die zij in korte tijd maakte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant