Megen. (Foto: FCJomatico)
Megen. (Foto: FCJomatico) Foto: C Kantelberg

Project met monumenten, poëzie en fotografie

Algemeen 270 keer gelezen

Bij de jaarlijkse Open Monumentendag hebben stichting De Pastorije uit Maren-Kessel, Stadsarchief Oss, Bibliotheek Oss en de gemeente Oss het project 'Monumentale Poëzie' georganiseerd. Hierin komen monumenten, poëzie en fotografie samen.

Het resultaat is de dichtbundel 'Monumentale Poëzie'. Deze is vanaf donderdag 12 september in beperkte oplage te koop voor 5 euro bij de balie van het Stadsarchief en de Bibliotheek Oss aan de Raadhuislaan. Ook is er in het Stadsarchief een gelijknamige tentoonstelling met gedichten en foto's. Deze is te zien vanaf 11 september tot en met 19 oktober.

Project Monumentale Poëzie
Dit voorjaar werden dichters uitgedaagd om een gedicht over een monument te schrijven. Er waren zestien monumenten die 'bedicht' konden worden. Dit waren zeer diverse monumenten in de gemeente Oss, die jaarlijks meedoen met de Open Monumentendag. Iedereen was welkom om een gedicht in te sturen.

Populair
De meest populaire monumenten hierbij waren: de Joodse begraafplaats en molen De Vlijt in Geffen, het leerlooierijhuisje in Ravenstein, de Gevangentoren in Megen en de nucleaire schuilkelder in Oss. Uit alle inzendingen koos een jury uiteindelijk zestien gedichten, verdeeld over tien monumenten. Die gedichten kregen een plek in de dichtbundel.

Bijpassende foto's
De fotografen van de Osse fotoclub Jomatico werden gevraagd om zich door de gedichten én door de monumenten te laten inspireren. Bij elk gedicht dat in de bundel kwam, maakten zij een bijpassende foto. Het resultaat is de dichtbundel 'Monumentale Poëzie' en de bijbehorende tentoonstelling in het Stadsarchief.

Open Monumentendag
Het project is onderdeel van de landelijke Open Monumentendag, die op 14 en 15 september 2019 plaatsvindt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant