Walaa en Moutaz Al Najjar. (Foto: Thomas Segers)
Walaa en Moutaz Al Najjar. (Foto: Thomas Segers)

Moutaz: 'Vluchtelingen moeten iets terugdoen'

Algemeen 2.823 keer gelezen

Momenteel wonen er ruim zevenhonderd vluchtelingen in Oss. De komende weken staan er, in samenwerking met Stichting Thuis in Oss, enkele nieuwkomers centraal die op hun eigen bijzondere wijze hun leven hier hebben opgebouwd.

OSS | "Met dit interview willen we laten zien dat er ook veel goede nieuwkomers zijn, die hard hun best doen." Aan het woord zijn Walaa (27) en Moutaz Al Najjar (32). Ze vluchtten in februari 2014 vanuit hun geboorteland Syrië. Na een illegale tocht vanuit Turkije en verblijven in verschillende Nederlandse asielzoekerscentra, kwamen ze drie jaar geleden met hun twee kinderen in Oss. Van de eerdere protesten over de komst van vluchtelingen hebben ze nooit last gehad. ''We werden warm ontvangen met 'Welkom in onze straat'- spandoeken'', lacht Walaa.

door Anouk Luers

Na het versneld behalen van hun inburgeringscursus en meerdere staatsexamens Nederlands II, gingen ze beiden werken. In Syrië waren ze allebei leerkracht. ''Omdat we nog niet helemaal perfect Nederlands spreken, willen we (nog) niet voor de klas staan'', zegt Walaa, die inmiddels verschillende stages liep en de afgelopen tijd werkte in een salon en een kinderopvang in Den Bosch als pedagogisch medewerker. Ze studeert momenteel voor doktersassistente.

Samenwerken
Moutaz doorliep een zware selectieprocedure in Arnhem, waar hij nu als ambtenaar werkt voor de provincie Gelderland. ''We helpen elkaar als de ander het druk heeft. Wie het eerst thuis is, kookt of doet het huishouden. We werken samen als een team'', vertelt Moutaz.

Steentje bijdragen
Het echtpaar vindt het goed dat nieuwkomers subsidie krijgen, maar wil wel dat mensen hun eigen salaris verdienen als ze sterk genoeg zijn. Zo is Moutaz, die ook als tolk werkt bij de gemeente Oss, teleurgesteld als 'sommige nieuwkomers de taal niet willen leren'. ''We kregen veel kansen als gasten. Vluchtelingen moeten iets terugdoen en nu een steentje bijdragen.''

Dankbaar
Walaa hoopt na haar studie door te leren voor operatieassistente: ''Ik vind het leuk omdat ik mensen kan helpen.'' Moutaz specialiseert zich over een paar maanden en krijgt dan een vast contract in Arnhem. Ze willen daarmee ook hun kinderen laten zien dat het mogelijk is om een heel nieuw leven op te bouwen, als je maar hard goed genoeg werkt.

Zekerheid
Moutaz geeft aan niet meer terug te willen naar hun geboorteland Syrië: ''Het is fijn om zekerheid te hebben en de belasting te kunnen betalen van mijn eigen loon net als de buurman. Ik voel me deel van de bevolking.'' ''We zijn Nederland dankbaar'', voegt Walaa toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant