Watervogeltellers aan de slag. (Foto: Peter Eekelder)
Watervogeltellers aan de slag. (Foto: Peter Eekelder)

Informatiebijeenkomsten over tellen van watervogels in Oss

Algemeen 146 keer gelezen

OSS | Een watervogeltelling uitvoeren is niet altijd een eenvoudige klus. Daarom biedt Sovon op 25 en 28 september samen met de Vogelwerkgroep IVN Oss de watervogelcursus aan. Door middel van een theorieavond en een praktijkochtend leren deelnemers zelfstandig een watervogeltelling uit te voeren en resultaten in te voeren op de website. Locatie is NME-Centrum en kinderboerderij De Elzenhoek.

Dankzij de rijkdom aan water, de gematigde winters en strategische ligging op de Oost-Atlantische trekroute is Nederland hét watervogelland van Europa. Miljoenen watervogels overwinteren of trekken hierlangs. Al meer dan 40 jaar wordt hun aantalsontwikkeling en verspreiding gevolgd, want cijfers zijn belangrijk voor bescherming van soorten en gebieden. Van september tot en met april gaan tellers maandelijks naar hun gebied om er alle watervogels of alleen de ganzen en zwanen te tellen.

Bijeenkomsten
Tijdens een avond en een praktijkochtend worden de fijne kneepjes van de watervogeltelling geleerd. De avond bestaat onder andere een introductie van het telproject. Aansluitend wordt ingegaan op de vraag hoe je een gebied moet tellen en wordt er ingezoomd op de soortherkenning van de belangrijkste watervogels en op de telmethodiek. Tijdens het praktijkdeel op 28 september wordt er vervolgens geoefend met het zelfstandig uitvoeren van een telling. Aanmelden via jan.schoppers@sovon.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant