De prijsuitreiking van de Osse Kwis vorig jaar. (foto: Hans van der Poel)
De prijsuitreiking van de Osse Kwis vorig jaar. (foto: Hans van der Poel)

Osse Kwis: lol, gekke beproevingen en verrassingen

Algemeen 616 keer gelezen

OSS | Of hij een klein tipje van de sluier kan op lichten? Hoe hard je ook je best doet, Gaby van Erp laat niets los over de komende editie van de Osse Kwis. Wel is zonneklaar dat teams weer een ouderwets uitdagende kwis wacht boordevol lol, knotsgekke beproevingen en onverwachte wendingen. De vertrouwde ingrediënten van de kwisavond die elk jaar op 27 december plaatsvindt.

Een een-tweetje op social media vormde zo'n zeven jaar geleden het fundament van de Osse Kwis. Op Twitter liet Gaby ontvallen graag eens een pubkwis te willen organiseren om zo een keer legaal naar de kroeg te kunnen. "Daarop reageerde René van Rooij dat hij al bezig was met organiseren van een kwis. Zo kwamen we in contact met elkaar en besloten een kwis voor Oss te houden", zegt Gaby die samen met René druk bezig is met de voorbereidingen van de Osse Kwis. Dat het event zo groot zou worden had hij niet voorzien. "De eerste editie deden 63 teams mee, dat vonden we al veel. Het jaar erop ontplofte het helemaal. Als we de kwis uitdelen in De Lievekamp is iedereen binnen vijf minuten weg. Half Oss is dan aan de gang om de kwis te maken en via Whatsapp-groepen wordt gevraagd of mensen de antwoord op een vraag weten." Vorig jaar bonden 139 teams de strijd aan met elkaar, team D'n Ollinge Mik kroonde zich winnaar.
Bij het organiseren van de Osse Kwis komt het nodige kijken. Van het verzinnen van vragen tot het regelen van locaties. "We zijn het hele jaar door bezig met het verzamelen van vragen. Als we een interessant feitje tegenkomen slaan we deze op. Na de zomervakantie gaan we echt van start met de organisatie." Een vast onderdeel van de Osse Kwis zijn de gekke buitenopdrachten. Gaby denkt met veel plezier terug aan de opdrachten van voorgaande edities. Met een lach: "We hebben echt van alles gedaan. Mensen moesten met een kerstboom met lichtjes naar de stad komen, met een ijsje naar de schaatsbaan en verkleedt als dragqueen naar het gemeentehuis. Ze verwachten zo'n opdracht niet en doen altijd fanatiek mee, dat maakt het leuk." Dit is slechts een kleine greep uit de reeks uitdagingen die deelnemers de afgelopen jaren moesten volbrengen. Zo hebben teams een heuse kroegentocht afgelegd op zoek naar het juiste toilet in een horecagelegenheid op de foto en half Oss afgereden op jacht naar de kerkdeur op de foto. De meeste van deze opdrachten ontstaan spontaan, zo ook de opdracht van de kerkdeuren. "We moesten nog een gekke buitenopdracht hebben. Toen kwam ik langs een kerk gereden, zag de kerkdeur en bedacht dat deze allemaal verschillend zijn."
Vanuit de Osse gemeenschap krijgt de kwis veel steun. "Iedereen werkt en denkt mee, het is nooit een probleem om te helpen. Daar zijn we heel blij mee", zegt Gaby die uitkijkt naar vrijdag 27 december als de strijd losbarst.

Hints in de krant
De inschrijving voor de Osse Kwis is geopend, de eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen. Inschrijven kan via www.deossekwis.nl. Doe je ook mee aan de Osse Kwis? Dan is het aan te raden Weekblad Regio Oss met een scherp oog in de gaten te houden. Vanaf half november verschijnt er in deze krant vier weken lang een hint. Maar, zo belooft Gaby met een glimlach: "We zullen het de teams niet makkelijk maken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant