Een foto van een kapot autoraam.
Een foto van een kapot autoraam.

'Deze jongeren deinzen nergens voor terug'

Algemeen 10.168 keer gelezen

OSS | Ze zit met haar handen in het haar. Een bewoonster van de Schadewijk wil gaan verhuizen omdat het in de omgeving niet meer veilig is. "Ze willen het leven van mijn zoon kapot maken en waarom weet ik echt niet", zegt ze. Met haar naam wil ze niet in de krant omdat ze bang is voor nieuw geweld.

Volgens de Osse is haar zoon meerdere malen bedreigd en mishandeld. Ook werden er onder andere vernielingen aan de auto van het gezin toegebracht. "We willen dat dit stopt en dat ze ons gezin met rust laten. Er is al een gezin in de buurt dat is verhuisd door de schade die deze groep heeft veroorzaakt. Het gaat om een bende van kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Ze komen nooit alleen en hebben echt een grote groep."

Verhuizen
Zelf heeft ze contact gehad met een makelaar omdat ze maar haar gezin wil verhuizen. "Het is geen doen meer. De politie heeft telkens te weinig bewijs of er zijn geen getuigen, geven ze aan. Totdat één van ons de grens overschrijdt, dan hebben wij een strafblad boven ons hoofd hangen. Daar zitten we niet op te wachten."

Terroriseren
Online zochten ze contact met Rutger de Jager van de vereniging Samen uit Samen Thuis. Hij komt naar eigen zeggen op voor mensen die worden gepest. "De groep in Oss terroriseert de wijk. Van vernieling tot mishandeling, het wordt van kwaad tot erger. Er zijn meerdere gezinnen die het slachtoffer zijn van deze groep en die durven vrijwel niet meer de straat op. De groep is aardig groot en iedereen beschermt elkaar. Oss stopt alles in de doofpot. Je hoort in de media vrijwel niets over deze incidenten. Terwijl die incidenten er wel degelijk zijn."

Maatregelen
Volgens De Jager moet de gemeente Oss samen met andere organisaties de jongeren goed begeleiden en moet de politie de jongeren aanpakken. "Deze jongens deinzen nergens voor terug. De politie zegt niks kunnen doen, maar wie gaat de veiligheid van deze mensen waarborgen? Het is daarom belangrijk dat het verhaal in de media komt. Zo worden de gemeente Oss en politie wel verplicht om actie te ondernemen."

Veiligheid
Als het onrustig in de Schadewijk blijft, dan overweegt De Jager zelf voor de veiligheid te gaan zorgen. "Ik ken veel mensen met dezelfde passie en dat is dat we mensen die gepest worden, willen helpen. Daarom is er zeker een kans dat we naar Oss komen zodat deze mensen zich weer veilig voelen. Of we geweld gaan gebruiken? Nee, dat zeker niet, maar we zullen wel zichtbaar aanwezig zijn."

Reactie politie
Een politiewoordvoerder geeft aan het geschetste beeld over de probleemgroep niet te herkennen. Of er wel aangiftes zijn binnengekomen, mogen ze niet concreet beantwoorden. Wel komt er antwoord op de vraag hoe ze staan tegenover een 'veiligheidsteam' dat mogelijk naar Oss komt. "In het algemeen geldt dat wij als gemeente Oss en politie initiatieven als buurtpreventie stimuleren. Het mag duidelijk zijn dat een en ander wel binnen de grenzen van de wet moet blijven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant