Afbeelding

'Veel bewoners willen hun buurten mooier, beter en groener maken'

Algemeen 299 keer gelezen

De bijna 400 Buurkrachtbuurten die Nederland inmiddels telt, hebben een mijlpaal bereikt: bewoners van deze buurten besparen dankzij succesvolle buurtacties voor energiebesparing samen meer dan 10 miljoen kilo CO2-uitstoot op jaarbasis. Dat scheelt ze gemiddeld 540 euro op hun energielasten, elk jaar weer. Ruim de helft hiervan komt voor rekening van dorpen en buurten in Noord-Brabant. In deze provincie leverden buurtacties van inmiddels precies 100 buurten al bijna 4.000 energiebesparende maatregelen op. En er zit nog veel meer in het vat.

De afgelopen jaren sloten buurten en dorpen uit 40 Noord-Brabantse gemeenten zich bij Buurkracht aan. Floris Baggerman, lokaal buurtbegeleider: "Buurkracht is zes jaar geleden opgezet om buurten te mobiliseren voor energiebesparing. Het idee om daarbij ondersteuning te bieden met een buurkracht-app en een buurtbegeleider sloeg aan en Buurkracht groeide uit tot dé expert in het in beweging brengen van buurten. Zeker in Noord-Brabant is de formule een groot succes, er zit een enorme energie in de buurten. En het is prachtig om te zien hoeveel bewoners hun buurkracht nu ook op andere terreinen inzetten om samen hun buurten mooier, beter, groener, veiliger en gezelliger te maken."

Groter denken
Het valt Baggerman op dat de initiatiefnemers steeds ambitieuzer worden. "Wij helpen mensen die in hun buurt aan de slag willen, een buurtteam te vormen en ondersteunen ze bij het enthousiasmeren van de buurt. Die teams kiezen er steeds vaker voor om hun hele dorp mee te nemen. Zo heeft bijvoorbeeld het team in Schaijk afgelopen voorjaar een zonnepanelenactie georganiseerd waaraan 128 buren meededen." Steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor hen heeft Buurkracht drie programma's ontwikkeld: Aardgasvrij, 10 weken aanpak en EnergyParty's. Hierbij staat steeds het betrekken van bewoners centraal en draait het om hun inbreng en wensen rondom energiebesparing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant