Afbeelding

Welke achternamen komen het vaakst voor in Oss?

Algemeen 12.824 keer gelezen

OSS | De achternaam (Van) Erp komt het meest voor in Oss. De naam duidt vermoedelijk op het nabijgelegen dorp Erp. Ook (Van) Uden, de nummer tien in de lijst duidt op de gelijknamige stad. Dit komt uit onderzoek van Ondernemersportaal Places.nl in samenwerking met Telefoonboek.nl.

Wat opvalt aan de lijst, is het aantal landelijk populaire achternamen. Zo staan Janssen, Vos, Heuvel, Berg, Heijden, Dijk, Verhoeven, Smits, Timmermans en Hendriks ook (hoog) in de landelijke top 100 van meest voorkomende achternamen van Wikipedia. Veel van deze namen zijn afstammingsnamen (patroniemen), welke duiden op de vader van de familie, of adresnamen, welke duiden op de meest recente woonplaats van de oorspronkelijke familie.

Opvallende achternaam
Orsouw - is vermoedelijk een herkomstnaam (toponiem). Deze achternamen kenmerken zich door de verwijzing naar de originele herkomstplaats van de familie. Anders dan bij adresnamen gaat het bij herkomstnamen om de originele woonplaats.

Beroepsnamen
De lijst kent ook een aantal beroepsnamen. Met deze achternamen verwezen mensen naar het beroep of de ambacht die ze op dat moment uitvoerden. Smits, Timmermans en Arts zijn hier voorbeelden van. In hun trots voor hun beroep of ambacht, kozen veel mensen voor een beroepsnaam. 

Top 20. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.
1. Erp
2. Janssen
3. Orsouw
4. Vos
5. Heuvel
6. Berg
7. Megens
8. Heijden
9. Dijk
10. Uden
11. Bergen
12. Brands
13. Verhoeven
14. Arts
15. Smits
16. Dinther
17. Timmermans
18. Wielen
19. Ceelen
20. Hendriks

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant