Afbeelding

Verleden van Escharen in ‘digitaal plakboek’

Kunst en cultuur 114 keer gelezen
ESCHAREN - De jonge heemkundekring Esters Heem timmert flink aan de weg. Hoewel de vereniging de kinderschoenen nog maar net is ontgroeid, presenteert het nu al een ‘digitaal plakboek’ met veel wetenswaardigheden en foto’s van het verleden van het dorp.

[image=305458]

Sinds 2012, toen Esters Heem werd opgericht, hebben de actieve leden honderden foto’s en verhalen van (oud-)inwoners verzameld en gearchiveerd. In tegenstelling tot collega heemkringen, heeft Esters Heem besloten om belangstellenden een permanent inkijkje te geven in het verleden. Dat is mogelijk via de eigen website (www.estersheem.nl), die inmiddels al duizenden keren is bezocht. Het initiatief is uitstekend ontvangen in het dorp zelf, maar ook door heemkundigen van buiten Escharen.
In het digitale plakboek komen allerlei onderwerpen aan bod. Dat loopt van dorpsbewoners tot dorpsgezichten, en van bodemvondsten tot Escharen in oorlogstijd. Er is veel bijeen gebracht, maar nog lang niet alles. “Een plakboek is nooit compleet, dus we zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen en mooie foto’s”, zegt Tonnie Roefs- Van den Hoogen. Zij is één van de initiatiefnemers van het ‘plakboek’. Het gedocumenteerde en gecodeerd materiaal is ondergebracht bij de Stichting Esterse Minipers, die voor een veilige opslag zorgt.

Historisch besef
Esters Heem hoopt met de website iedereen die iets met Escharen heeft te bereiken en zo meer historisch besef te kweken. “We denken dat vooral oud-inwoners het leuk vinden om wat van de geschiedenis op te halen. Maar ook voor nieuwe inwoners en jongeren is het interessant Als heemkring vinden we het belangrijk dat ook zij weten waarom bijvoorbeeld het Molenpad zo heet, omdat daar tot de jaren vijftig echt een molen gestaan heeft.”
Voor belangstellenden is het beslist een aanrader om de website www.estersheem.nl te bezoeken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant