Afbeelding

''t Gengske voorbeeld voor het centrum'

Centrum 135 keer gelezen
OSS – De Passage (’t Gengske in de volksmond) wordt donderdag 5 juni om 15.00 uur feestelijk heropend. Van eind maart tot heden heeft het straatje in het centrum van Oss de nodige make-over gehad. Wethouder Hendrik Hoeksema is tevreden met het eindresultaat en prijst de samenwerking tussen de verschillende partijen. “Het is nu echt weer een ‘gengske’ en geen passage.”

[image=280911]

“Het is een heel mooi plekje in het centrum van Oss.”, aldus Hoeksema. “Dat is vooral uit cultuurhistorisch oogpunt, daar kunnen we hele pagina’s over vullen, denk ik. Maar ondanks dat het een hele mooie plek is in Oss, was dat het de afgelopen jaren niet het geval. De schoonheid was ondergeschikt geraakt.” Dat was een doorn in het oog van vele centrumbezoekers, maar ook van centrumondernemers en de wethouder zelf. Er werd gekozen voor een make-over. Tegels en kozijnen werden vervangen en ook de belichting werd op een andere manier ingevuld. Dat zijn enkele, niet al te grote, ingrepen. “Zo zie je wat voor resultaat je kan krijgen door op enkele plekken kleine ingrepen te doen. Door gericht iets te doen, kan je het heel mooi maken. En je ziet ook dat de Ossenaren nieuwsgierig zijn, terwijl er eerst niemand omkeek naar dit straatje.” Hoeksema benadrukt vooral de samenwerking tussen de verschillende partij. Volgens hem was dat de sleutel tot deze succesvolle make-over. “De gemeente, ondernemers en het Centrummanagement: iedereen was bereid om samen met elkaar op te trekken. We hebben namelijk allemaal hetzelfde doel: gezamenlijk de kwaliteit van het centrum opkrikken.” Volgens de wethouder is deze vorm van samenwerking een voorbeeld voor mogelijk andere projecten in het stadscentrum. “We hebben nu in het klein laten zien dat het mogelijk is om iets moois te bereiken als je het samen doet. Dat zou ook op andere plekken in het centrum doen waar mogelijk ook wat ingrepen mogelijk zijn. Als we per cluster samen kunnen werken, is er veel mogelijk. Bij dit project hebben we de hand uitgestoken en die is aangepakt. Dat gaan we ook bij andere projecten doen en dan wachten we af wie het aanpakt. Je moet elkaar op durven te zoeken. Het heeft veel tijd gekost, maar hopelijk hebben we andere geïnspireerd om hetzelfde te doen.”

‘t Gengske
Volgens Hoeksema is ‘t Gengske ook echt weer een ‘gengske’. “Eerst was het meer een passage, het bracht je van A naar B. Een passage passeer je. Maar nu is het meer dan dat. Het is weer een steegje geworden waar je ook even blijft hangen en kijken. Niet langer hebben mensen het gevoel dat ze zo snel mogelijk door dit straatje moeten lopen. Het is fris en licht in plaats van dat het stinkt en donker is.” Hij gaat verder: “De tegels en kozijnen zijn weer in hun oorspronkelijke kleuren. Het ensemble is weer terug, alles straalt één geheel uit. En daarnaast kunnen mensen binnenkijken bij de kapper, bij Anno 1672 of bij Délifrance. Mensen kunnen er weer met plezier lopen. ‘t Gengske leeft weer.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant