Afbeelding

Expo Ben en Woosje Wasser in Kunstkerkje

Kunst en cultuur 266 keer gelezen
VELP | Kunst in het kerkje in Velp houdt in zowel in het weekend van 19 en 20 als van 26 en 27 september een expositie van Ben Wasser met ‘Landschappen in olieverf’ en van Woosje Wasser, met ‘Text in textiel’. De tentoonstelling is in beide weekends van 11.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken.

[image=314603]

Ben Wasser woont en werkt met echtgenote Woosje op de Tiengeboden in de Ooijpolder, bij Nijmegen. Hij studeerde van 1956 tot ’61 Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen. Tot 1988 gaf hij les op een Middelbare School in Nijmegen. In zijn studententijd was hij lid van de studentenschilderkring TORS, later publiceerde hij over beeldende kunst en literatuur.
Het rivierenlandschap en de oude steenfabrieken met hun tasvelden ter weerszijden van de grote rivieren blijven voorname thema’s in zijn schilderwerk. Vanaf 1980 is hij tevens periodiek werkzaam in de Berry, de streek rond Bourges in midden-Frankrijk. Daar vond hij een andere ruimtelijkheid in het glooiende landschap met het goud van de uitgestrekte graanvelden en de tegen de heuvels van Sancerre opklimmende wijngaarden. De laatste jaren is het Friese en Groninger landschap daarbij gekomen. Ook daar is immers nog ruimte zo ver als het oog reikt.
In 1983 maakte Woosje Wasser, een eerste textiel-boek voor de GBK-tentoonstelling in het Nijmeegse Museum Commanderie van St. Jan. Het had de opzet van een STALENBOEK om zo iets meer van de talloze mogelijkheden van textiel te laten zien.

Boekvorm
Deze manier van werken bleek haar zoveel ruimte en inspiratie te geven, dat ze in de jaren daarna bijna alleen nog maar in boekvorm gewerkt heeft. Stalenboeken als dagboek, als herinnering, om gebeurtenissen en emoties vast te leggen. Textiel tekent immers ons leven met zijn kleuren, materialen, dessins en versieringen.
Woosje Wasser laat in tot boeken in textiel waarin de tekst een belangrijke rol speelt. Ze concentreert zich op Ida Gerhardt (dichteres), van wie ze vaker teksten gebruikt , zowel gedichten als fragmenten uit haar psalmvertalingen. Dat sluit mooi aan bij Velp en het kerkje. Ida Gerhardt heeft zich regelmatig teruggetrokken in het klooster in Velp.
Naast enkele grotere boeken op de tafels, zijn er open vitrines waarin werk te zien is.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant