Afbeelding

Leerlingen maken eigen monument bij MIK

Kunst en cultuur 64 keer gelezen
VEGHEL – Een stoomcursus Tweede Wereldoorlog kregen de leerlingen van groep 6/7 van de Maria ter Heide school in Mariaheide. Over het begin van de oorlog, de Jodenvervolg en de weg naar de bevrijding. Allemaal ter voorbereiding van de activiteiten rondom de herdenking van Operatie Market Garden. Vrijdagochtend maakten de scholieren hun eigen monument bij MIK Pieter Brueghel en bekeken ze de expositie van de leerlingen van het Zwijsen College.

[image=288821]

Aan de werkbanken zijn de leerlingen bezig om van ijzerdraad geraamtes te maken voor parachutes. Daarna mogen ze met gips het doek maken. Terwijl de parachutes drogen, wordt het monument zelf gemaakt. De één maakt het peaceteken, de ander een tank en weer een ander een vliegtuig. “Op school hebben we vooraf gebrainstormd, waar denken de kinderen aan bij vrijheid. En waarom zijn er monumenten? Omdat het belangrijk is dat we gebeurtenissen niet vergeten. Het leuke van deze workshop is dat de kinderen expressief en actief aan de slag gaan”, vertelt Johan van de Vossenberg, leraar van de groep. Voorafgaand aan de workshop bekeken de scholieren de tentoonstelling die door leerlingen van het Zwijsen College gemaakt zijn en bij MIK te zien zijn. “Omdat de expositie door andere leerlingen gemaakt is, spreekt dat nog meer aan.”

Oma
De leerlingen zijn druk in de weer om allerlei knutselmaterialen te zoeken om de op school ontworpen monumenten te maken. Lesly van Boxmeer (10) maakt een witte vlag met de ‘V’ van vrijheid erop. Ze legt uit: “De vlag is wit omdat de Duitsers zich overgaven, de ‘V’ is om te herdenken dat er oorlog geweest is.” Lesly heeft van haar oudere zussen al veel over de Tweede Wereldoorlog gehoord, maar wat ze nog interessanter vindt, zijn de verhalen van oude mensen, om te horen hoe het allemaal is gegaan. “Oma vertelt allemaal verhalen, ze is 94.” De herinneringen van oma hebben veel indruk gemaakt op Lesly. “Een keer kwamen Duitsers bij haar binnen, ze wilden koffie en een slaapplaats. Oma mocht niet naar buiten s’avonds, want het was natuurlijk oorlog. Toen heeft ze dat toch een keer stiekem gedaan en ontmoette ze opa”, begint Lesly op te lepelen. Maar er was ook een wat minder vrolijk verhaal van oma: “De vader van oma was joods, die is in de oorlog dood gegaan. Daar moest ik wel om huilen”, zegt ze terwijl ze met haar knutselwerk speelt. De ‘V’ is inmiddels af, nu op zoek naar materiaal voor de vlag zelf. Wat Lesly met haar monument gaat doen? “Thuis in mijn slaapkamer ophangen zodat ik altijd aan de vrede kan denken.”

[image=288823]

[image=288825]

[image=288826]

[image=288827]

[image=288828]

[image=288829]

[image=288830]

[image=288832]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant