Afbeelding

'Nepwerkelijkheid op de werkelijkheid'

Kunst en cultuur 100 keer gelezen
OSS – Claudia Verstegen ging na de havo naar de MTS (Werktuigbouwkunde) en daarna naar de HTS (Technische Bedrijfskunde). Ze was de enige vrouw in de klas, maar vermaakte zich opperbest met onder andere lassen en frezen. Ook als kunstenares valt ze naar eigen zeggen op, maar dan door haar werk. De Osse levert een bijdrage aan Kunst aan de Maas met haar ‘Bloemenzee’.

[image=286544]

Via haar werk als inkoper destijds bij DAF trucks kwam ze een aantal jaar geleden terecht bij de cursus ‘treed buiten de cirkel der gewoonten’. "We werden getriggerd om creatief te zijn. Dat gaf mij een boost." Naast haar werk is kunst een grote hobby van Verstegen. Ze startte met het schilderen van rare figuren op een glas. Daarna kwamen er beelden bij, waarbij ze geïnspireerd is door Niki de Saint Phalle. "Het kleurrijke van haar werkt spreekt me aan. Ik begon met kleine beelden, maar ben daarna grotere gaan maken. Kunstenaar Albert Kramer uit Rotterdam heeft me uitstekend geholpen en me geleerd hoe ik van glasvezel en hars beelden kan maken voor buiten."

Opblaasbaar
Dat kunst heel breed kan zijn, bewijst Verstegen met onder andere haar opblaasbare kunst. In haar woonkamer laat ze een opblaasbare sculptuur zien. Een spontaan idee en het is niet verwonderlijk dat ze op haar nachtkastje een kladblok heeft liggen om ideeën op te schrijven. "Ik heb op Marktplaats een compressor gekocht, heb vliegerstof gehaald en een patroon getekend. Tijdens vakantie heb ik op de camping zeventien vierkante meter stof in elkaar gestikt om de luchtsculptuur te realiseren. Het zag er denk ik wat raar uit, maar niemand vroeg me wat ik aan het doen was."

Bloemen
Ze haalt ook een poef naar de kamer, gemaakt van opeengestapelde bloemen van piepschuim. Bloemen komen vaak terug in haar kunstwerk. "Momenteel ben ik werkzaam als inkoper bij MSD. Zo’n twee jaar geleden heb ik het personeel van MSD bloemen, gemaakt van post-it briefjes, op de ramen van het ovale kantoorpand van MSD laten plakken. Dat sloeg aan en voor Kunst aan de Maas wilde ik opnieuw bloemen maken. Het Wiel aan de Oijense Benedendijk is een prachtige locatie. 48 vierkante meter ‘nepwerkelijkheid’ op de werkelijkheid. Ik heb van tempex en kunststof in eerste instantie 72 bloemen laten snijden. Weken later ben ik per rubberboot het water opgegaan om er nog meer bloemen bij te leggen. Het kunstwerk is als het ware een bloemenzee die opgaat in de omgeving. Mooi overdag en helemaal prachtig in het maanlicht. Door het aantal bloemen en de verschillende afmetingen creëren ze een nieuwe werkelijkheid. Het kunstwerk heeft hierdoor iets weg van Augmented Reality; het zijn onechte elementen die worden toegevoegd aan een bestaande natuurlijke omgeving." Verstegen is ambitieus als kunstenaar. Ze wil een eigen stijl ontwikkelen en werkt veel met wit, roze en zwart. "Mijn werk hangt tussen kunst en design in. Ik ben momenteel met meerdere dingen bezig. Uiteindelijk wil ik een soort van label starten."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant