Afbeelding

Kracht van de natuur als kunstwerk

Kunst en cultuur 84 keer gelezen
OSS – Op jonge leeftijd was Frans van Hintum altijd aan het tekenen en schilderen. Hij haalde daar op school hoge cijfers voor. Toch is hij een andere kant op gegaan door voor het laboratoriumonderwijs te kiezen. Zoals vele anderen heeft hij zijn passie voor kunst later in zijn leven weer opgepakt.

[image=285727]

Van Hintum is praktijkdocent Milieukunde aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Ongeveer dertien jaar geleden koos hij ervoor om een deeltijdopleiding kunstonderwijs ernaast te gaan volgen aan Academie Arendonk (richting beeldhouwen). Zo’n drie jaar geleden studeerde hij daar af met eervolle vermelding, waarna hij een specialisatie beeldhouwen volgde. In januari 2011 sloot hij zich aan bij K26. Zijn laboratoriumopleiding en werk hebben een grote invloed op de kunst die hij maakt. “Ook de ontwikkeling van technologische processen vraagt om creativiteit. Creativiteit die ik tevens inzet om kunst te maken.” Vorig jaar deed Van Hintum eveneens mee met Kunst aan de Maas. “Met Wanda Janota en Irene Schaap heb ik vorig jaar de kunstwerken Vogelhuizen en de Bleek gemaakt. Zelf maakte ik toen de Barbeel en de vreemde figuren in de gracht bij kasteel Oijen.” Kunst aan de Maas is volgens de Ossenaar een goed initiatief. “Mensen die niet zo snel naar een museum gaan, komen zo toch in aanraking met kunst.”

Bakenboom
De Maas is de enige rivier in Nederland die door bakenbomen (bomen die vroeger werden gebruikt om aan te geven waar de rivier liep als het water heel hoog stond, red.) wordt begeleid en heeft daardoor een hoge cultuur historische waarde. ‘Waterkracht’ is te zien vanaf het haventje in Oijen. De ideeën van de kunstenaar ontstaan meestal als hij ’s morgens wakker wordt. “Het kunstwerk ‘Waterkracht’ symboliseert de kracht van het Maaswater. In een gespleten dode Maaspopulier is een Maaskei geplaatst van honderdtwintig bij negentig centimeter.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant