Afbeelding

'Ander materiaal laat je anders denken'

Kunst en cultuur 63 keer gelezen
OSS – Kunstwerk 'het verdronken dorp' van Ossenaar Jan van Dijk ligt tegenover de televisietoren van Haren. Van Dijk heeft met negen anderen kunstenaars en een ontwerpbureau een atelier in de Pauluskerk in Oss. "Het blijft uitdagend om dingen in driedimensioneel perspectief te maken."

[image=284793]

Van Dijk had altijd de wens om iets met kunst te gaan doen. "Mijn ouders vonden dat niets, want je kunt er niet veel mee verdienen. Maar het is mijn passie." Na zijn schildersopleiding kreeg hij op zijn 29e een baan aan de kunstacademie in ’s Hertogenbosch voor zeefdruk en schildertechniek. "Ik ben altijd veel met schilderen en zeefdrukken bezig geweest, maar sinds een jaar of zes ben ik ook bezig met beelden. Door het afwisselen van materialen, dwing je jezelf om anders te denken, anders te kijken." Hij heeft al met veel verschillende materialen gewerkt: metaal, hout, keramiek, glas, aluminium, houtsneden en natuurlijk schilderen en zeefdruk. "Schilderen blijft mijn hoofdvak, daar ben ik het beste in. Maar metaal en aluminium vind ik ook heel leuk. Daar is het atelier te klein voor, maar in ’s-Hertogenbosch op de kunstacademie kan dat wel. Dat mag niet zomaar, maar omdat ik daar les heb gegeven heb ik geluk."

Inspiratie
De Ossenaar haalt zijn inspiratie uit zijn fantasie. "Je begint met nul, zet wat vlakken en lijnen en dan heb ik een begin. Voor een groot gedeelte intuïtief. Ik ben altijd met kunst bezig. Ben ik niet hier in mijn atelier, dan loop ik rond met ideeën in mijn hoofd." Over 'het verdronken dorp' heeft Van Dijk ook nagedacht. "Dat was niet alleen fantasie. Ik ging nadenken over wat er met de Maas aan de hand is. Naast de mooie landschappelijke kant, kent het ook een bedreigende kant. De natuur is heel sterk en daar wil ik naar verwijzen." In het kunstwerk zijn een viertal daken te zien, wat een dorp uitbeeldt dat onder water is gelopen. "Ik koos voor het natuurlijke materiaal hout en voor tempex, want het moest blijven drijven. Je kijkt er dwars doorheen, waardoor je een lijnenspel krijgt. Het lijkt een tekening in het landschap."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant