Afbeelding

Basisschool op bezoek bij MSD

Onderwijs 32 keer gelezen
OSS - De groepen 7 en 8 van basisschool De Bogaard uit Ravenstein brachten afgelopen dinsdag een bezoekje aan het farmaceutische bedrijf MSD, het voormalige Organon. Zo namen de scholieren een kijkje achter de befaamde 'blauwe muur', blustten ze een brandje en deden ze proefjes in het kinderlab.

Bij het bedrijf zijn ze met de bezoekjes begonnen vanaf de start van het schooljaar. "Voor de zomer hebben we een pilot gedraaid met een paar scholen. De jeugd heeft de toekomst. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen al op de basisschool hun keuze voor opleiding bepalen. Vandaar dat we met basisscholen werken", aldus Jurgen Theissen van MSD. Hij vervolgt: “Het project slaat aan, we krijgen al aanvragen binnen van scholen in Venray en Helmond. Maar we concentreren ons eerst op een straal van tien kilometer rondom Oss." De kinderen beginnen met het bezichtigen van de grote opslagruimte, die achter de blauwe muur zit. Alleen daarom is het al speciaal voor de kinderen. Met grote ogen kijken ze de grote ruimte in en sommigen leunen erg ver over de reling heen om te kijken wat er onder hen zit. Ook de hoogwerkers in het magazijn maken veel indruk op de kinderen. "Heb je ook een toeter?!", roepen de kinderen naar een van de hoogwerkers in koor. Uiteindelijk toetert de medewerker, tot grote vreugde van de scholieren.

[image=163112]

Brandjes blussen
De volgende stop is bij de brandweer van MSD. Brandweerman Gerwin legt daar onder meer uit hoe belangrijk de brandweer is voor het bedrijf. "Er kan hier snel brand ontstaan en daarom zijn wij er. Wat doen jullie als er brand is?", vraagt hij aan de kinderen. Het antwoord is even simpel als duidelijk: "Wegrennen!" Hierna laat Gerwin zien dat een brand wel degelijk geblust kan worden. Er wordt een brandmachine aangezet waar alle kinderen mogen proberen om het vuur te doven met sproeischuim, co2 of gewoon met water. Hierna gaan de kinderen de brandweerauto in. "Mag de sirene aan?", klinkt het al snel. Uiteindelijk gaat de sirene tot teleurstelling van de bezoekers niet aan. Wel testten ze even de brandslang.

Kleurtjes en geurtjes
Tot slot gaan ze het kinderlab in. Maar voordat ze aan de slag kunnen gaan, moet er wel een grote wisseltruc plaatsvinden met de groep ervoor. Snel worden de witte stofjassen overhandigd aan de volgende groep zodat die kunnen gaan experimenteren. Onder leiding van Kathy Sanders en Annemiek van Hulst gaan de kinderen aan de slag om badzout te maken met een geurtje en een kleurtje. Algauw vult het labaratorium zich met de geur van lavendel. En roze blijkt een populair kleurtje te zijn bij zowel de meisjes als bij de jongens. Maar ze zijn nog niet klaar. Er worden groepjes van drie gemaakt om aan de slag te gaan met maizena en water. Met het mengsel gaan ze allemaal balletjes kneden en wanneer ze stoppen druipt het zo van hun handen af. Met veel gelach en gegiechel verlaten de bezoekers het lab en keren weer terug naar Ravenstein.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant