Afbeelding

Hoeveel melk geeft een koe?

Onderwijs 110 keer gelezen
OSS – Als bijen op honing, stortten woensdag kinderen van basisschool Sterrebos zich op de geheimzinnige strobaal midden op het schoolplein. Een strobaal met een geheimzinnig briefje: ‘Waar hoor ik thuis?’ Dat hebben de meeste leerlingen al snel in de gaten. “Op de boerderij natuurlijk”, roepen ze. De actie is een initiatief van de ‘Klasseboeren’ die het boerenleven onder de aandacht van de schooljeugd willen brengen.

[image=173111]

“Steeds meer mensen raken vervreemd van de boerderij”, aldus Klasseboer Ad van Duijnhoven. “De kinderen moeten weten waar hun eten vandaan komt.” Op de strobaal liggen A4’tjes met vragen over de boerderij zoals ‘Hoe lang blijven biggetjes bij hun moeder?’ en ‘Hoeveel liter melk geeft een koe?’. Iedere klas vult klassikaal een vragenformulier in. Nadat het formulier terug naar de Klasseboeren gestuurd is, kunnen zij een bezoek aan een boerderij winnen. “Het uitstapje is eigenlijk een buitenschoolse les”, zegt Klasseboerin Wilma Zonnenberg. “De kinderen leren veel meer over het boerenleven als ze het zelf gezien, geroken en gevoeld hebben. Bovendien staat er in de schoolboeken vaak informatie die niet meer klopt en een negatief beeld schetst over het boerenbedrijf. Een mest spuitende giertank of zeugen aan een lopende band, dat bestaat al jaren niet meer. Die leugens willen we graag de wereld uit helpen door de kinderen zelf te laten zien hoe het productieproces echt in zijn werk gaat.”

[image=173113]

Initiatief
Het initiatief van de Klasseboeren is zes jaar geleden ontstaan in Tilburg. Vier boeren vonden het belangrijk om meer bewustzijn te creëren over het boerenleven. “Kinderen wisten niet meer waar vlees vandaan komt en dachten dat melk in een fabriek gemaakt wordt”, vertelt Van Duijnhoven. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) nam het idee over en heeft geholpen om het project uit te breiden.” De regio Oss doet inmiddels drie jaar mee en de Klasseboeren bestaan momenteel uit veertig agrarische bedrijven in de regio’s Tilburg, Breda, Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch en Oss. (www.klasseboeren.nl)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant