Afbeelding

'Waarom doen we zo moeilijk in Oss?'

Centrum 78 keer gelezen
OSS – Het verwerpen van cameratoezicht in het Osse centrum is niet in goede aarde gevallen bij de VVD en de horeca in Oss. Dinsdag 6 december besliste het college van B & W dat cameratoezicht in het centrum voorlopig van de baan is. "We hebben het cameratoezicht besproken in het overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Beiden hebben aangegeven dat er voor hen geen noodzaak tot invoering bestaat, gezien de veiligheidssituatie in Oss", aldus burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.

[image=198563]

"Gesprekken met andere gemeenten lieten zien dat de investeringen in cameratoezicht behoorlijk hoog zijn als je ze afzet tegen de effectiviteit. Dan kunnen we beter de samenwerking tussen gemeente, horeca en politie nog verder intensiveren. Dat biedt naar onze mening voldoende perspectief", aldus de Osse burgemeester. Zij geeft verder aan hierover graag in gesprek te gaan met de gemeenteraad. Er moet een noodzaak zijn en het effect van camera’s moet niet met andere middelen te bereiken zijn. De vraag is of de gemeente op deze manier niet eerst het kalf laat verdrinken alvorens zij de put dempt.

Politiek
Dion Luijten, woordvoerder van de politie Brabant-Noord, zegt dat er in elk uitgaansgebied in Nederland een veiligheidsrisico is. De woordvoerder benadrukt dat er de laatste tijd geen extremiteiten hebben plaatsgevonden in het horecagebied. Uit cijfers van de politie blijkt dat er de afgelopen anderhalf jaar 276 meldingen zijn binnengekomen van incidenten en delicten in het centrum/uitgaansgebied van Oss. 72 keer ging het hierbij om mishandeling en drie keer om doodslag (inclusief poging). De coalitie van PvdA, CDA, VVD en VDG drong begin dit jaar aan op een onderzoek naar cameratoezicht in het gebied. Het middel wordt in andere steden al permanent ingezet. Gé Wagemakers, fractievoorzitter van de VVD Oss, zegt uiterst ongelukkig te zijn door het voorlopig afkeuren van het plaatsen van camera's in het centrum van Oss. "Cameratoezicht is een goede oplossing om de veiligheid in het Osse centrum te bevorderen. Wij wijken niet af van ons standpunt. Cameratoezicht in het uitgaansgebied is opgenomen in het coalitieakkoord. Wij zullen dit besluit aanvechten in de raadsvergadering. Andere steden hebben ook camera’s hangen, waarom doen wij daar zo moeilijk over?" VDG-fractievoorzitter Frank den Brok steunt de beslissing van het college van B & W. "We hebben gepleit voor een beperkte vorm van cameratoezicht in het uitgaansgebied en op de beide treinstations. Nu na onderzoek blijkt dat cameratoezicht niet haalbaar is, vinden wij het terecht dat het college andere dingen gaat proberen. We hebben eerlijk gezegd wel onze bedenkingen of dat afdoende is."

Horeca
Sjoerd Bijkersma, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Oss, is van mening dat camera’s de veiligheid bevorderen in en om uitgaansgelegenheden. "Camera’s zijn een permanent en vooral preventief middel tegen geweldsincidenten. Ik vind de argumenten van de gemeente om geen camera’s neer te hangen in het centrum onvoldoende. De noodzaak om in de toekomst camera’s neer te hangen is er zeker. Incidenten blijven gebeuren, maar als er camera’s hangen zullen mensen beter gaan nadenken. Onze beelden op het eigen terrein zijn al menigmaal gebruikt door het OM voor onderzoek."

Openbaar Ministerie
Er ontstond deze week wat verwarring over de voorwaarden van het gebruik van camerabeelden door het OM. Frans Zonneveld, woordvoerder van het landelijk hoofdkantoor van het Openbaar Ministerie schept duidelijkheid. "Er zijn geen voorwaarden nodig om camerabeelden te gebruiken bij een overtreding van de openbare orde. Mits er wordt aangegeven dat er op de betreffende locatie beelden worden opgenomen, mag het OM elk beeld gebruiken als bewijslast. Er is geen strafrechtelijke beperking en er zitten geen voorwaarden aan vast." Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet zijn er wel voorwaarden, maar daar kan de gemeente zelf invulling aan geven. "De gemeente moet niet alleen duidelijk kenbaar maken dat er camera’s hangen, maar ook dat de beelden worden gebruikt voor toezicht op misdragingen en aan het OM gegeven kunnen worden. Dat kan de gemeente doen via de APV(algemene plaatselijke verordening). Zouden de camera’s voor bijvoorbeeld verkeerstoezicht worden gebruikt, dan wordt het een probleem de beelden ook bij opsporing van een overval te gebruiken." Het college wil echter een beroep doen op andere middelen dan cameratoezicht om de veiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld het intensiveren van de samenwerking tussen politie, horeca en de gemeente.

Veilig Uitgaan
Volgens horecaondernemer Bijkersma is de gemeente aan zet. "We hebben een prima onderhoud tussen politie en gemeente in ons overleg van de kwaliteitsmeter ‘Veilig Uitgaan’." Daar kwam naar boven dat er te weinig toezicht is en dat er te veel stappers tegelijk op straat komen na afloop van het horecabezoek in Oss. "De gemeente moet de hand in eigen boezem steken. Welke investering dan ook, het zal uit de koker van de gemeente moeten komen. Zij moeten de samenwerking een 'boost' geven. Cameratoezicht speelt daarin een belangrijke rol."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant