Afbeelding

Flamenco, latin, jazz, funk en klassiek

Centrum 55 keer gelezen
OSS - De muzikant die keer op keer hetzelfde speelt, wordt uit de band geknikkerd. Bij de Osse formatie Proyecto Mezcla werkt het zo niet. Maar de strenge regel die percussionist Paul van Nispen zich herinnert, maakt wel heel goed duidelijk hoe belangrijk hij het vindt om te experimenteren en te improviseren tijdens optredens. Met zijn band Proyecto Mezcla staat hij maandag 26 december van 15.00 tot 18.00 uur op Winterland. De entree is gratis.

[image=198287]

"Toen Léon Hoeks en ik eind 2004 naar nieuwe bandleden zochten, waren we niet bewust op zoek naar een zanger, maar keken we of ze in de groep pasten en originele dingen deden. Eigenlijk neemt gitarist Roy van der Lee de plaats van vocalen in, met zijn diepgaande gitaarspel. Na tien keer luisteren, ben je dat echt niet beu", vertelt Van Nispen. Het gezelschap is compleet met bassist Alessio Rooders. Ze laten zich onder andere inspireren door flamenco, latin, jazz, funk en klassiek. "Wat ik goed vind aan de Gipsy Kings is dat ze het genre flamenco toegankelijk maken. Dat doen wij in feite ook. Je kunt wel ingewikkeld gaan doen met allerlei dissonante tonen en gecompliceerde breaks. Maar je moet wel rekening houden met je publiek."

Dubbelrol
Van Nispen heeft een dubbelrol in de band: hij is drummer en percussionist. "Als drummer zorg ik voor een basis waarmee ik een goede groove creëer. Daar is niet één standaard recept voor. Vervolgens leg ik accenten met percussie. Het is altijd spannend om te zien waar een bandlid naar toe werkt met zijn muziek, en het is dan de uitdaging om daar in mee te gaan. Natuurlijk heb je een bepaald kader waar je in moet blijven, maar daarbinnen heb je toch ruimte om te experimenteren en te improviseren." Proyecto Mezcla speelt op Winterland delen van het in maart verschenen debuutalbum, waarop tevens een track staat in samenwerking met de Cubaanse zanger Alberto ‘Virgilio’ Valdés (bekend van Buena Vista Social Club). Ze spelen voornamelijk eigen nummers. Dat deden ze al vanaf het prille begin. "Aanvankelijk gebruikten we alleen percussie en gitaar. Wat moet je dan naspelen? Het is dan makkelijker om zelf iets te maken." Maar ook spelen ze covers van Santana, Stevie Wonder en de Gipsy Kings.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant