Afbeelding

NVM-eer voor ’begrip’ in de regio

Wonen 185 keer gelezen
OSS - In vier decennia volgde Jan van der Krabben (65) van het gelijknamige makelaarskantoor uit Oss de ontwikkeling van de plaatselijke huizenmarkt nauwgezet. Ondanks dat er een nieuwe generatie klaarstaat om het makelaarsstafje van hem over te nemen, blijft Jan voorlopig lekker aan het werk. Op vrijdag 9 januari werd het veertigjarig jubileum gevierd door Jan, zijn familie en zijn team.

[image=84283]

Makelaardij Van der Krabben is een begrip in de regio. Toen de vader van Jan van der Krabben in de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn makelaarsdiploma behaalde, waren er nog niet veel makelaars in Oss te vinden. De jaren zestig zorgden door de industriële ontwikkeling van de stad voor een groeistuip van jewelste op de huizenmarkt. Jan trad in 1964 bij zijn vader in dienst, destijds nog als verzekeringsadviseur. Hij kan zich nog goed herinneren dat de groei van de huizenmarkt gepaard ging met een cultuuromslag: ”Jongeren wilden graag kopen, terwijl hun ouders daar een stuk afwachtender tegenover stonden. Het aanvragen van een hypotheek was in die dagen een stuk minder gangbaar dan nu het geval is. Voor de oudere generaties was huren een stuk vertrouwder.” Maar de vooruitgang liet zich niet stuiten: het huizen kopen nam een enorme vlucht, ook in Oss.

Beëdigd
Jans vader werd meer en meer opgeslokt door de makelaardij. Ook Jans interesse voor dit vak nam hand over hand toe. Op 31 december 1968 werd hij beëdigd als NVM-makelaar. ”Toendertijd was dat dé toonaangevende makelaarsvereniging. Later zijn er meer verenigingen bijgekomen, maar ik ben de NVM altijd trouw gebleven.” Tegenwoordig is het vak van makelaar een vrij beroep. ”Ik vind het jammer dat er geen onderscheid meer is. Het zicht op wat een makelaar precies doet, is minder duidelijk. Veel makelaars kijken meer naar de opdracht en wat eraan te verdienen valt dan naar de mensen. De prijs als leidraad nemen is niet altijd goed, het blijft mensenwerk”, ventileert Jan zijn mening.

Verhuizing
Het eerste onderkomen van Van der Krabben was een kleinschalig kantoor aan huis in de Kromstraat, waar Jan en zijn echtgenote woonden. De gestage groei van het aantal personeelsleden noopte tot een verhuizing naar het huidige bedrijfspand aan de Kruisstraat. Van der Krabben en consorten betrokken het gebouw op het voormalige Philipsterrein in 1979. Eerder was hierin bierbrouwer Van den Elzen gevestigd. Tot op de dag van vandaag is de makelaardij in dit gemeentelijk monument gezeteld. Door de jaren heen is het personeelsbestand uitgegroeid naar zo’n twintig medewerkers, onder wie vier makelaars (inclusief Jan) en een hypotheekspecialist.

Bakens verzet
In zijn veertigste arbeidzame jaar als makelaar heeft Jan de bakens verzet. Hij deed vorig jaar zijn resterende aandelen in het bedrijf over aan drie van zijn compagnons; André Louwers was in 1997 al voor vijftig procent in de zaak gekomen. Jans kinderen volgen hem niet op in de zaak. Hoewel hij van mening is dat ’de deeltijdmakelaar’ in feite niet bestaat, is Jan sinds vorig jaar op woensdagen en vrijdagmiddagen vrij. Verder doet hij geen bezichtigingen van huizen meer. ”Zo kan ik alvast wat afstand nemen van de zaak. Het plan is om dit voor onbepaalde tijd te blijven doen, zolang ik het wil. Zo kan ik mijn ruim veertig jaar tellende ervaring zo goed mogelijk overdragen op mijn opvolgers.”

Speldje
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het kantoor bij restaurant Den Uiver in Megen op 9 januari ontving Jan een speciaal kleinood, een makelaarsstafje, uit handen van regiosecretaris Ed van Lent van de NVM. Ook was er een speciaal zilveren speldje vervaardigd door Vincent Cober voor de jubilaris, met daarin het logo van Van der Krabben en een briljantje. Niet alleen voor Jan trouwens; ook de werkster, die hetzelfde aantal dienstjaren als haar baas bleek te hebben volgemaakt, ontving er een.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant