Mirusia Louwerse.
Mirusia Louwerse.

'Met mijn muziek mensen in hun hart raken'

Kunst en cultuur 258 keer gelezen

OSS | In ons land wordt ze de 'engel van André Rieu' genoemd, in haar geboorteland Australië staat ze bekend als 'The unconventional pop star'. Maar zelf houdt zangeres Mirusia Louwerse zich niet bezig met alle loftuitingen die haar worden toegezwaaid. "Ik wil vooral mezelf blijven. Op het podium ben ik niet anders dan in het echt." Met haar nieuwe theaterprogramma en gelijknamige album 'This Time Tomorrow' wil de Nederlands-Australische sopraan een positieve 'vibe' verspreiden. Zaterdag 27 februari staat ze samen met een orkest van internationale muzikanten in De Lievekamp.

"De woorden 'This time tomorrow' ('Morgen om deze tijd') hebben voor mij altijd een heel positieve lading gehad", verklaart ze de titel van haar nieuwe soloalbum en theaterprogramma. "Zeker de laatste jaren, waarin ik constant op tournee was. Het is een uiterst eenzaam bestaan, je bent vaak alleen en steeds weer in een vreemde stad waarvan je niets ziet omdat je morgen weer elders optreedt. Daarom is een houvast belangrijk voor mij: 'Morgen ben ik thuis…', 'morgen zie ik mijn ouders weer…', 'morgen ga ik met een vriendin naar de bioscoop…'. Die woorden symboliseren hoop; de verwachting dat morgen alles anders, alles beter zal zijn." En het is die hoop die ze straks, tijdens de tour van 'This Time Tomorrow', met het Nederlandse publiek wil delen. "Er gebeurt zoveel in de wereld momenteel: miljoenen mensen die op de vlucht zijn, aanslagen op onschuldige burgers. Dat laat je niet koud. Veel mensen zijn bang. Ik wil hen, maar ook anderen tijdens mijn concerten even alle narigheid en stress laten vergeten. Hen meevoeren naar een wereld van schoonheid, een wereld van muziek die mensen aanspreekt. Niet op een intellectuele manier, maar recht in het hart."

Ontdekt door André Rieu
In dat laatste klinkt, geeft de 30-jarige toe, zeker ook de invloed door van haar 'ontdekker' André Rieu. Lange tijd zag het er namelijk naar uit dat Mirusia – enig kind van een naar Australië geëmigreerd Nederlands echtpaar – zou kiezen voor een carrière in de operawereld. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan het Queensland Conservatorium in Brisbane won ze in 2006, op haar 21ste en als jongste deelneemster ooit, de prestigieuze Dame Joan Sutherland Opera Award. "Kort daarop zou ik met de Duitse tenor Horst Hoffmann een auditietour langs de Duitse operahuizen maken. Maar daar kwam André dus tussendoor", zegt ze lachend. Mirusia kende Rieu al van de cd's en dvd's die familie uit Nederland aan haar ouders stuurde, maar wist niets van de e-mail die één van haar tantes aan hem had gestuurd met het verzoek om eens naar een opname van Mirusia te luisteren. "Tot André op een dag naar Australië belde. Ik dacht: dit kan niet, iemand neemt mij hier zó in de maling. Maar het was hem echt." Inmiddels werken de twee al weer zo'n acht jaar samen en de soliste leert er, zegt ze, nog elke dag van. "Op het conservatorium ontdek je niet hoe het is om voortdurend de wereld over te reizen. Om in vijf dagen vijf concerten in vijf steden te geven, één dag vrij te zijn en dan weer vijf concerten op vijf verschillende plekken te hebben." Daarnaast heeft ze bij Rieu pas echt goed geleerd hoe je contact met je publiek maakt. "Al doet hij dat natuurlijk wel heel anders dan ik." Meer op www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant