Gert-Jan van der Steen.
Gert-Jan van der Steen.

'Oss heeft een kermis naar mijn hart'

Algemeen 186 keer gelezen

OSS | Gert-Jan van der Steen is een kermisliefhebber in hart en nieren. De 46-jarige Ossenaar zet zich ook al vele jaren vrijwillig in voor de Osse kermis en werd vorig jaar bekroond met de Kermisaward Oss 2015. Van der Steen is zeer te spreken over de kermis in zijn woonplaats, maar is ook kritisch. "Er staat hier een prima kermis, maar we missen eigenlijk één of twee echte publiekstrekkers."
  
Als kleine jongen zat Van der Steen op de stoep van Singel 1940-1945, vlakbij zijn ouderlijk huis, om te kijken naar de vrachtwagens van de kermisexploitanten. Toen hij iets ouder werd, ging hij kijken bij het terrein waar de exploitanten zich verzamelden. "Ik vond/vind het logistieke gedeelte fascinerend en eigenlijk het leukste van de kermis. Hoe wordt een attractie naar een stad gebracht en wat komt er bij de opbouw kijken. Iedere keer zie ik weer nieuwe attracties en dat is geweldig om naar te kijken." Toen hij net zijn rijbewijs haalde, reed hij door heel Nederland voor kermisbezoeken maar ook zeker tien keer per jaar naar Duitsland. Nog steeds is hij enkele keren per jaar bij onze oosterburen.
 
Vrijwilliger
Eind jaren '90 startte hij als vrijwilliger voor de Osse kermis. Omdat hij niet te spreken was over de kwaliteit van de kermisposter nam hij contact op met kermismeester Peter Damen. "Ik heb vervolgens een opzetje gemaakt en binnen tien seconden was Peter overtuigd. De poster, waarop ik alle attracties qua grootvermaak vermeld, maak ik nog steeds. Ooit werd de poster op een forum online uitgeroepen tot mooiste van Nederland." 
 
Website
Vanaf 2001 is hij ook de man achter www.ossekermis.nl. Op de website, die door anderen is gebouwd, staat informatie over de kermis, maar plaatst hij bijvoorbeeld ook iedere kermisdag foto's. "De webcam met een overzicht op het kermisterrein is ook erg populair. Vorig jaar bekeken tijdens de opbouw telkens ruim 200 mensen, bizar. Tijdens de kermis zie je dat veel mensen eventjes op de webcam kijken, bijvoorbeeld of het droog is."
 
Archief
Van der Steen heeft ook een groot archief vanaf 1968. Deels via de gemeente Oss gekregen, maar ook zocht hij veel zelf op in het Stadsarchief. "Dat was een monnikenklus van hier tot Tokio. Het is interessant om in de geschiedenis van de Osse kermis te kijken. Van plattegronden tot nieuwsberichten, er is een hoop gebeurd. Zo hadden we in Oss bijvoorbeeld ooit één van de grootste achtbanen van Nederland. En je leest ook hoe bijzonder het vroeger op de kermis al was om een soort 'Berg en Dal-baantje' te hebben. Gewoon een baan met de nodige verhogingen was al een publiekstrekker. Vroeger keek je ook echt uit naar de kermis, maar tegenwoordig zijn er zoveel grote evenementen. Over de toekomst van de kermis maak ik me een beetje zorgen. Het is te hopen dat Nederlandse exploitanten blijven durven te investeren in nieuwe attracties, anders zie ik de belangstelling van bezoekers langzaam teruglopen."
 
Regiofunctie
De kermis van Oss vervult volgens Van der Steen een belangrijke regiofunctie, maar er moet wel iets veranderen om dat vol te houden. "Laat ik voorop stellen: Oss heeft een kermis naar mijn hart en er staan mooie attracties. De gemeente is, in tegenstelling tot de laatste jaren, een aantal jaar actief geweest in het triggeren van exploitanten. Als je dat doet, dan kun je erin slagen om absolute toppers naar de kermis te halen. Daarmee blijf je aantrekkelijk voor een groot publiek. Ook denk ik dat samenwerken met andere gemeenten zoals Tilburg en Eindhoven positief kan werken." Van der Steen blijft zich in ieder geval op vrijwillige basis inzetten voor de Osse kermis. "Ik vind het nog veel te leuk om ermee te stoppen. Graag lever ik een positieve bijdrage. Dat ik vorig jaar de Kermisaward won, was totaal onverwacht, maar een mooie waardering."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant