Afbeelding

Carnavalsvereniging 't Ken Net 'haalt Mondriaan naar Oss'

Carnaval 602 keer gelezen

OSS | De leden van CV 't Ken Net bouwen dit jaar een bijzondere wagen. Met als thema 'Alle Remmen L'Oss' en met Piet Mondriaan die centraal staat, hebben ze hun wagen in de drie primaire kleuren geschilderd waar Mondriaan wereldberoemd mee is geworden: blauw, rood en geel en daarbij wit en zwart.

Dit jaar is het Mondriaan to Dutch Design-jaar, omdat Mondriaan samen met enkele andere kunstenaars 100 jaar geleden De Stijl oprichtte. Piet Mondriaan leefde van 1872 tot 1944. Deze Nederlandse kunstenaar is met name beroemd geworden om zijn primaire kleuren en rechte lijnen. In zijn vroegere werk schilderde hij echter Hollandse landschappen, koeien en grachtenpanden. Geleidelijk aan werd het abstracter, met felgekleurde duinen en stralende molens, magische bloemen en vrouwen. Na zijn kennismaking met de Parijse avant-garde schilderde hij kubistisch, totdat er alleen rechte lijnen en primaire kleuren overbleven.

Eerbetoon
CV 't Ken Net bouwt een compleet eerbetoon aan Piet Mondriaan, waarbij ze het Hollandse thema in de vorm laten terugkomen. Zo zien we de typische Hollandse grachtenpanden, koeien en een molen. Maar ook het carnavalslogo 'Alle remmen L'Oss' prijkt pontificaal bovenop de wagen. Dit alles uitgevoerd in een bijzondere vertaling van Mondriaans laatste en meest kenmerkende stijl.

Kunst
"We willen hiermee laten zien dat het bouwen van een carnavalswagen kunst is", aldus 't Ken Net in een persbericht. Op zondag 26 februari is de wagen te zien in de Osse optocht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant