<p>Carnaval in De Merx 2020 &copy; Eventpixels</p>

Carnaval in De Merx 2020 © Eventpixels

(Foto: Patrick van Beek)

Berghem pakt uit tijdens carnaval: ‘We willen het niet aan ons voorbij laten gaan’

  •   keer gelezen   Carnaval

BERGHEM | Carnaval is een traditie, maar het zal dit jaar niet hetzelfde zijn als andere jaren. Vorig jaar waren we nog met z’n allen bij elkaar om de optocht te bekijken en te feesten, maar dit jaar moeten we zoveel mogelijk thuisblijven. Er zijn veel coronaproof activiteiten georganiseerd om het carnavalsgevoel naar mensen thuis te brengen. Zoals in Berghem, waar we spraken met Stephanie van Gaal van Zalencentrum De Merx.

door Gemma van Schijndel

Normaal gesproken staat er een grote tent achter het pand van Zalencentrum De Merx in Berghem, waar mensen vanuit de hele omgeving naartoe komen. Dit jaar heeft De Merx in samenwerking met Stichting Carnaval Berghem, C.V. De Centrum Knollen, de Raad van Ongeregeld, Tante Toetje en vrijwilligers een alternatief programma georganiseerd: Knollenrijk Carnavalt Thuis. Stephanie van Gaal van Zalencentrum De Merx: “We wilden carnaval niet aan ons voorbij laten gaan. Daarom hebben we een driedaags programma opgezet, die via een livestream en TV Berghem wordt uitgezonden. Inwoners kunnen een box bestellen met allerlei spullen die zij tijdens de activiteiten kunnen gebruiken, zoals drankjes, bingokaarten, slingers, enzovoort. Ook kunnen mensen eten bij ons afhalen, zoals borrelplateaus, shotjesboxen en Hollandse kost.”

Artiesten
Tijdens het programma zal er muziek zijn en worden er spellen gespeeld, zoals radje draaien en de wagenbouwer van het jaar verkiezing. Verschillende artiesten komen optreden in De Merx. Mensen kunnen dit live meekijken. Verder wordt er in het dorp een online kinderprogramma georganiseerd. “Kinderen kunnen via de livestream actief deelnemen door middel van enveloppen met opdrachten, een bingo, knutselopdrachten en challenges. Ook kunnen ze optredens insturen en is er een krijtwedstrijd.”
Normaal gesproken is zondag voor veel inwoners de mooiste carnavalsavond in Berghem, omdat de Verlichte Optocht op deze avond door de straten rijdt. Omdat dit niet door kan gaan, is er nu als alternatief Berghem Verlicht, waarbij mensen hun huis kunnen verlichten. “Er zijn al meer dan 100 aanmeldingen. Het huis met de mooiste verlichting wint een prijs. Op deze manier hopen we de carnavalssfeer naar de mensen thuis te brengen.”

2022
Carnaval in De Merx zorgde voorheen voor een groot deel van de omzet, maar dat is dit jaar niet het geval. “Het is niet hetzelfde als normaal. Het organiseren kost veel tijd en energie, maar we doen het met plezier en niet om eraan te verdienen.” Stephanie hoopt dat ze volgend jaar de tent weer neer kunnen zetten voor de carnavalsfeesten. “In 2022 gaan we er een extra groot feest van maken.”

Meer berichten