Carnaval werd dinsdagavond afgesloten met het verbranden van de os. (Foto: Robert Verhoeven)
Carnaval werd dinsdagavond afgesloten met het verbranden van de os. (Foto: Robert Verhoeven)

'We zien steeds meer 50-plussers bij het carnaval'

  •   keer gelezen   Carnaval

OSS | Robert-Jan Steegman is een tevreden man. De president van Stichting CarnavalsViering Oss (SCVO) houdt een goed gevoel over aan het carnaval dit jaar in Oss. Volgens Steegman een nog beter bezochte editie dan voorgaande jaren.

De Osse optocht is ieder jaar de grote publiekstrekker van het Osse carnaval. Vanwege de slechte weersvoorspellingen kon de SCVO het tijdstip van de start op zondag iets vervroegen, maar uiteindelijk hoefde er niets te worden veranderd. Steegman: "We hebben ontzettend geluk gehad. Een dag later was het weer een stuk slechter en in diverse plaatsen ging de optocht niet door. Op zondag was het in Oss zelfs mooi weer. Het voorzichtige advies van de gemeente Oss aan ons was om de grotere carnavalswagens niet van start te laten gaan. Als SCVO hebben we echter besloten om gewoon iedereen te laten starten. Op zondagochtend hebben we dat alle deelnemers laten weten, maar we hebben er wel nadrukkelijk bijgezegd dat ze extra voorzichtig moesten zijn. Uiteindelijk is alles gelukkig goed verlopen. En de prijsuitreiking later op de dag was erg gezellig."

Tent
Door de slechte weersvoorspellingen werd er ook ingegrepen op het Ossekoppenplein. De parachutetent van de laatste jaren kwam niet meer terug en daarvoor in de plaats werd een dichte tent afgeschaft. Dit tot tevredenheid van veel mensen. "Het was een goede ervaring en we gaan in de evaluatie kijken of we het terug willen en kunnen laten komen. Wellicht is ook een andere constructie mogelijk."

Veel belangstelling
Volgens Steegman was de publieke belangstelling voor het carnaval in Oss groter dan voorgaande jaren. "Diverse evenementen waren uitverkocht, maar ook tijdens het traditionele Dweilen was het druk. Dit ondanks de regen, maar eigenlijk hoort 'nat' ook bij dweilen. Wat ook heel positief is dat we veel mensen van 50+ hebben gezien. De Osse horeca springt daar ook goed op in. Zoals wat plekjes met stoelen waar mensen kunnen zitten. Dat hebben we bijvoorbeeld ook in de dichte tent gedaan. Maar ook qua muziekkeuze wordt erop ingesprongen. Samen met de horeca moeten we daar nog meer aan gaan werken richting toekomst."

Stadsprins
Stadsprins Anton Bal en Adjudant Wilbert Raap genoten van de carnavalsperiode. Volgens Steegman hebben ze het goed gedaan. "Het is belangrijk dat de Prins en Adjudant zichzelf blijven. Natuurlijk hebben ze hun streken uitgehaald, zoals het dragen van gekleurde pakken tijdens de optocht. Maar ze waren een goed koppel. Aan ons om volgend jaar een nieuw goed koppel te vinden."

Meer berichten