Daan tijdens een therapiesessie.
Daan tijdens een therapiesessie.

'Therapie Hulphond Nederland laatste strohalm'

Kunst en cultuur 403 keer gelezen

OSS | Hulphond Nederland presenteert op woensdag 21 december een voorstelling in theater De Lievekamp. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm neemt het publiek mee op een reis langs zijn eigen leven én dat van anderen. Hierbij heeft hij zich onder meer laten leiden door verhalen van mensen die dankzij de inzet van een hulphond een nieuw perspectief gekregen hebben. Deze week aandacht voor therapiesessies met een hulphond voor de 14-jarige Daan Kranenburg die ADHD én een angststoornis heeft.

Buurhond Tessa bracht het balletje aan het rollen. Daan leefde zo op door het uitlaten van hun Duitse Herder, dat zijn ouders op het idee kwamen van therapiesessies met een hulphond. Moeder Liesbeth over de therapiesessies: "Ik zag meteen al verschil. Zonder hond loopt Daan met afgezakte schouders en met zijn hoofd naar beneden, mét hond loopt hij rechtop. Het verschil tussen de wereld wél of niet aankunnen." Het gedrag en de resultaten van Daan gingen direct vooruit. "Daan begon in september met de sessies en rond de herfstvakantie zagen we dat zijn  leerprestaties vooruit gingen en stemming verbeterde. Hij was niet meer zo geprikkeld en makkelijker om mee te praten." Dankzij de therapie kreeg Daan meer zelfvertrouwen, leerde vervelend gedrag negeren én leerde reflecteren. "Hij weet nu beter wanneer hij iets doet wat misschien niet zo handig is. Zijn motivatie neemt toe, kan verantwoordelijkheid voor zijn schoolwerk nemen en is in staat om meer contact met anderen te leggen. Hij is zeker nog geen normale 14-jarige, maar hij gaat vooruit." 

Angststoornis
De therapie bij  Hulphond Nederland noemt zijn moeder de laatste strohalm van het gezin. "Een angststoornis betekent dat je angst hebt om iets te doen. Op een gegeven moment was het voor Daan veiliger iets niet te doen of er meteen een conflict van te maken." Bijvoorbeeld tafeldekken zat er voor Daan niet in. "Dat is ingewikkeld. Je moet een tafelkleed hebben, borden, bestek, opscheplepels en onderzetters pakken. Dat moet je ordenen en als je hoofd dat niet kan, wordt het lastig." Daan gaat met sprongen vooruit. Dat zit soms in kleine dingen maar ook op school gaan zijn resultaten omhoog. "Op zijn eerste schoolrapport had hij vijf onvoldoendes, op zijn kerstrapport niet één. Voor het eerst in jaren hebben we een tien-minuten-gesprek gehad waarbij de docent zei: 'Ik heb eigenlijk niks te melden. Het gaat gewoon goed.' Dat hebben we na groep 4 niet meer meegemaakt."

Kaarten
Optredens van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en zangeres Erica Yong maken het programma compleet. De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan de opleiding en inzet van hulphonden. Toegangskaarten kosten 32,50 euro zijn te koop via de website van theater De Lievekamp: www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant