De musicalgroep voerde eerder dit jaar de musical Pippin op in De Lievekamp. (foto: Ron Rutten)
De musicalgroep voerde eerder dit jaar de musical Pippin op in De Lievekamp. (foto: Ron Rutten)

'Samenwerking TBL en De Lievekamp is traditie'

Kunst en cultuur 580 keer gelezen

OSS | Al ruim drie decennia werken theater De Lievekamp en middelbare school TBL samen. Het Osse theater geeft de leerlingen jaarlijks een podium voor hun musical en ondersteunt de productie. Vanwege het 50-jarig bestaan verzorgt de musicalgroep van het TBL een optreden tijdens het jubileumweekend in De Lievekamp.

'Een traditie', noemt Ine Smit het, de samenwerking tussen het TBL en theater De Lievekamp. Al ruim dertig jaar werken de twee succesvol samen. "Misschien zelfs nog wel langer", vertelt Ine, die verantwoordelijk is voor alle organisatorische zaken rondom de musicals bij Het Hooghuis locatie TBL. Hoelang precies, kan ze niet zeggen. Al heeft de productieleider van de musicals het vermoeden uit oude foto's dat de samenwerking al langer van kracht is tussen de school en het Osse theater. Waar de leerlingen voorheen afwisselend in De Lievekamp en dan weer op school in de gymzaal optraden, voeren ze sinds 2002 elk jaar de musical op in het Osse theater. Zo'n 70 leerlingen bestijgen dan een weekend de bühne. Het grote slotstuk waar de musicalgroep, die bestaat uit leerlingen uit alle leerjaren van het TBL, veertien tot zestien maanden lang met veel inzet en toewijding naartoe werkt. En wat de nodige gierende zenuwen losmaakt bij de scholieren die voor het eerst schitteren op het podium volgens Ine. "Het is voor de meeste leerlingen de eerste keer een hele belevenis om in De Lievekamp op te treden, de kleedkamers en artiestenfoyer te zien. Ze kijken hun ogen uit. Vooral bij de generale repetitie met de kostuums en het decor op het podium, dat is toch wat anders dan het oefenen bij ons op school." De afgelopen jaren vertolkten de leerlingen onder meer Pippin, Cinderella en de Engel van Amsterdam. "Elke musical is uniek. De meeste leerlingen kennen elkaar niet aan het begin van de repetities. Het is vooral mooi om te zien hoe ze gaandeweg naar elkaar toegroeien. Een hechte groep worden."

Jubileumweekend
De audities voor de komende musical Fame, die gepland staat voor november 2019, zitten er net op. Een voorproefje van de songs uit deze musical kan het publiek op zondag 23 september alvast opvangen. Dan treedt de musicalgroep tijdens het jubileumweekend van De Lievekamp op. En dat is niet het enige waarop het publiek getrakteerd wordt, verklapt Ine. "Ook liedjes van onze vorige musical Pippin komen aan bod. Daarnaast treedt de schoolband en Boedapestband op en zijn de dj's van sCOOLradio aanwezig. Leerlingen van de Theatertechniek helpen een handje achter de schermen. We zijn door De Lievekamp gevraagd of we een optreden willen verzorgen. Het geeft aan hoe goed de samenwerking is tussen het TBL en De Lievekamp." Een samenwerking die nog lang zal voortduren. "We gaan op dezelfde voet verder. De samenwerking is fijn, kunnen van alle theatervoorzieningen gebruikmaken en De Lievekamp regelt voor ons van alles. Het is een goede en bijzondere wisselwerking tussen beide die nog lang zal duren", besluit Ine.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant