Lilian Marijnissen.
Lilian Marijnissen.

Lilian Marijnissen in nog geen tien maanden Tweede Kamer aan de top

Politiek 1.168 keer gelezen

OSS | Het gaat bijzonder snel met de carrière van Lilian Marijnissen. De Osse meldde zich op 15 maart als nieuweling in de Tweede Kamer, maar nog geen tien maanden later is ze de nieuwe leider van de SP. Vandaag werd bekend dat de Osse de opvolger is van Emile Roemer, die er in januari 2018 mee stopt.

Marijnissen kreeg de politiek met de paplepel ingegoten. Vader Jan is een SP-icoon en moeder Mari-Anne zat jarenlang in de Osse gemeenteraad. Op haar vijftiende nam ze plaats in de jongerenraad van Oss. "Ik realiseerde mij al snel dat de echte beslissingen in de gemeenteraad worden genomen en werd op mijn zeventiende op de lijst voor de gemeenteraad geplaatst. Dat ik werd gekozen door middel van voorkeursstemmen kwam als een echte verrassing. Helaas mocht ik de gemeenteraad toen nog niet in omdat ik te jong was, maar op mijn achttiende wel", liet ze in juli van dit jaar weten in Weekblad Regio Oss.
In oktober 2016 nam ze afscheid van de Osse gemeenteraad omdat ze derde stond op de SP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze ging ook de Tweede Kamer in en dat beviel haar erg goed. "Een hele nieuwe, maar leuke ervaring. Het geeft je de kans om je idealen uit te dragen." Nog geen tien maanden na haar 'debuut' in de kamer staat ze voor een nieuwe uitdaging: die van partijleider. "Ik ben heel trots en super vereerd dat de fractie me het vertrouwen heeft gegeven om het partijleiderschap over te nemen", liet ze vandaag tijdens een persconferentie weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant