Tweede Kamerlid Henk van Gerven. Foto: Anouk Pros
Tweede Kamerlid Henk van Gerven. Foto: Anouk Pros

‘Het is juist in deze tijd belangrijk om je stem uit te brengen’

Politiek 620 keer gelezen

OSS | De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij. Normaal gesproken trekken de partijleiders en -leden door het hele land om campagne te voeren, maar dat is momenteel niet goed mogelijk door de coronacrisis. Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, vertelt meer over zijn carrière en over de verkiezingen in coronatijd.

door Gemma van Schijndel

De Tweede Kamerverkiezingen vinden over twee weken plaats, op 15, 16 en 17 maart. Tweede Kamerlid Van Gerven (65) is dit jaar niet meer verkiesbaar voor de SP. Van Gerven: "Ik heb bijna 14 jaar in de Kamer gezeten. Nu daar een einde aan komt ga ik de Kamer met weemoed verlaten. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan en ik voel mijzelf bevoorrecht dat ik in de Tweede Kamer op heb mogen komen voor de belangen van 17 miljoen Nederlanders. Ik word binnenkort 66 jaar en vind het dus tijd voor de nieuwe generatie om mij op te volgen." Na de verkiezingen wil Van Gerven wel actief blijven in de politiek. "Ik ga wel met pensioen, maar ik ben niet iemand om echt met pensioen te gaan. Ik ben voorzitter van de SP in Oss en wil dat graag blijven doen. Ook wil ik mijn kennis en ervaring die ik in 40 jaar heb opgedaan in de politiek ter beschikking stellen aan de nieuwe generatie die mij zal opvolgen."

Carrière
De politicus is al sinds zijn studententijd in de jaren '70 actief in de politiek. In Nijmegen studeerde hij medicijnen, waar hij kennis heeft gemaakt met de SP. De partij sprak hem erg aan. Nadat Van Gerven was afgestudeerd heeft hij lang als huisarts in Oss bij Ons Medisch Centrum - een huisartsenpraktijk opgericht door de SP - gewerkt. "Ik heb het werken als huisarts en de politiek altijd gecombineerd."
In 1996 werd de huisarts gevraagd of hij wethouder in Oss wilde worden. "Dit kwam voor mij als een verrassing, maar ik heb hierdoor veel kunnen bereiken op het gebied van sociale zaken." Zo heeft Van Gerven zich in die tijd hard gemaakt voor het verhogen van de uitkeringen en het verlagen van het wantrouwen tegenover inwoners. "Het wantrouwen is verschrikkelijk. Mensen met een uitkering worden te snel als fraudeur gezien. Dit is momenteel ook heel actueel in de toeslagenaffaire." Het was voor de wethouder erg belangrijk om Oss socialer en menselijker te maken.
In 2006 werd Van Gerven tot zijn eigen verbazing Tweede Kamerlid. "Ik stond 22ste op de lijst van de SP en wilde ook in de Kamer komen, maar dan moesten we wel erg veel winst boeken. We stonden op dat moment op negen zetels, maar haalden uiteindelijk 25 zetels. Hierdoor mocht ik de Kamer in." De politicus heeft de afgelopen 14 jaar veel betekend op het gebied van gezondheidszorg, milieu, ruimtelijke ordening en dierenwelzijn. "Ik kijk hier met veel voldoening op terug. Het mooiste aan mijn beroep in de Tweede Kamer is het contact met mensen en het opkomen voor hun belangen. Als huisarts probeer je iemand beter te maken in de spreekkamer, als politicus probeer je dat op grote schaal in de Tweede Kamer door hun omstandigheden te verbeteren."

Campagne voeren
Voorheen waren de verschillende politieke partijen tijdens de campagnetijd door de hele regio te vinden, zoals in het Osse centrum, op het station en in de kernen en wijken. Een goede campagne voeren is door de coronacrisis een stuk lastiger geworden. "Campagne voeren in deze tijd is een ramp, omdat we de straten niet op kunnen. Dit mis ik enorm, omdat ik het contact met mensen erg mooi vind. We vinden het als partij ook erg belangrijk om met mensen te praten in hun wijk of in de stad. Dit is nu niet mogelijk, wat erg zonde is." Het fysieke contact met mensen is nu vooral digitaal geworden. "Lilian Marijnissen is zoveel mogelijk in de media te zien om onze mening te verkondigen. Ook zijn we erg actief op onze website en sociale media, zoals Facebook, Instagram en Twitter. Via deze kanalen proberen we onze standpunten over te brengen." Ook vindt Van Gerven het belangrijk om mensen persoonlijk te spreken. Daarom belt hij vaak om te praten over de politiek, de aankomende verkiezingen en het stemmen. "Ik wil mensen een stem geven en vind het prettig om dingen voor hen op te kunnen lossen." De SP hoopt in maart toch nog de straat op te kunnen gaan om mensen in de regio Oss persoonlijk te spreken.
Het is juist in deze tijd erg belangrijk dat mensen gaan stemmen. "Ik maak me zorgen of mensen wel gaan stemmen. Het zou onverstandig zijn als ze dit niet doen, dus ik roep iedereen op om te stemmen. We leven in een democratie, dus ieders stem doet ertoe." Van Gerven vindt het ondanks het coronavirus verantwoord om te gaan stemmen. "De stembureaus zijn coronaproof en mensen kunnen meerdere dagen stemmen. Ze hoeven dus niet bang te zijn."
Ondanks dat Van Gerven de Tweede Kamer gaat verlaten hoopt hij dat de SP de grootste partij wordt. "In Oss zijn we momenteel de grootste partij en ik hoop dat we dat ook blijven."

Henk van Gerven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant