Mona Keijzer, Mariëlle Henzen, Karin Wagemakers, Pierre Vink, Brigite Drees, Koen Jordaans en Sidney van den Bergh
Mona Keijzer, Mariëlle Henzen, Karin Wagemakers, Pierre Vink, Brigite Drees, Koen Jordaans en Sidney van den Bergh

Staatssecretaris tegen Osse ondernemers: ‘Ik streef ernaar om terrassen voor 1 mei te openen’

Politiek 1.027 keer gelezen

OSS | Mona Keijzer - staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat - is afgelopen vrijdagavond op uitnodiging van CDA Oss in gesprek gegaan met vijf Osse ondernemers. 

Dit was op initiatief van raadslid Sidney van den Bergh, die een ‘deal’ maakte met Keijzer dat ze naar Oss zou komen, als hij 150 #koffiezaken gesprekken had gevoerd met lokale ondernemers. Het gesprek vond digitaal plaats en er waren bijna 50 deelnemers aanwezig. Er werden diverse problemen en zorgen besproken, zoals de effecten van de coronamaatregelen, werkgelegenheid, opleiding in hun sector en de rol van de overheid. 

Gouden handjes
Brigite Drees van Pivot Park gaf aan welke enorme invloed de farmaceutische industrie heeft op Oss en Nederland. “Farma staat aan de top van de export in Nederland, waar we enorm veel geld aan verdienen. We moeten ervoor zorgen dat onze geneesmiddelen vaker binnen de Europese Unie geproduceerd worden, in plaats van bijvoorbeeld in China of India.” De staatssecretaris stemt hier volledig mee in en benoemt een aantal punten hoe de concurrentiepositie van Nederland verbeterd kan worden. “Ten eerste moeten we onze wetgeving erop instellen. Te vaak lopen bedrijven tegen de wetgeving aan. Ten tweede moeten we meer investeren in innoveren. Het CDA wil hier extra geld voor vrijmaken. Ten derde is goed personeel belangrijk. We hebben niet alleen knappe koppen nodig, maar ook gouden handjes. Er moet meer aandacht komen voor het opleiden van jongeren in onderbelichte sectoren.” Dit was ook van toepassing op Koen Jordaans van Apostle B.V., die moeilijk aan personeel kan komen. “We moeten meer aandacht besteden aan deze sector in het primair onderwijs.” Keijzer stemt hiermee in. “Er zijn veel discussies over het curriculum op de scholen. We willen Techniek en ICT hierin opnemen, zodat meer jongeren voor een baan in deze sectoren zullen kiezen.” Ook Karin Wagemakers van Bouwbedrijf Wagemakers B.V. gaf aan dat het in deze tijd lastig is om personeel aan te komen. Verder gaf zij aan dat er de komende jaren meer gebieden bestemd moeten worden voor bouwkavels. “We kunnen momenteel niet voldoende voorzien in de vraag naar woningen.” De staatssecretaris erkend dat de landelijke overheid hierbij meer moet aansturen. “Ook is de komst van een Ministerie van Volkshuisvesting echt nodig.”

Moeilijke situatie horeca
Naast de zorgen over werkgelegenheid, opleiding in de sector en de rol van de overheid ging het gesprek ook over de effecten van de coronamaatregelen. Pierre Vink van Gastrobar Finch en Mariëlle Henzen hebben de problemen in de horeca en reisbranche nogmaals benadrukt. Vink had onder andere de vragen hoe de overheid ondernemers na de coronacrisis wil blijven steunen en waar hij terecht kan voor steun voor zijn net geopende bedrijf. Keijzer: “Naast de tegemoetkoming vaste lasten zijn wij bezig met het creëren van een startersregeling. Deze regeling ligt momenteel voor goedkeuring bij de Europese Commissie. Er wordt dus aan gewerkt.” Vink geeft aan dat hij dat vaker heeft gehoord, maar de kosten gewoon doorlopen. “We blijven als startend bedrijf in de kou staan. Er is geen perspectief op het openen van de zaak of een helpende hand. We vallen buiten de regelingen.” Mona herkent de lastige situatie waar Vink in zit en geeft aan dat er in Den Haag oog is voor de situatie van ondernemers. “België mag 1 mei de terrassen open doen, ik streef ernaar om dit in Nederland eerder te laten zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant