Logo kliknieuws.nl/oss
Maria van Lith.
Maria van Lith.

Voorzitter VDG: ‘Contact met de kiezers is er altijd’

  •   keer gelezen   Politiek

OSS | Wethouder is ze niet geweest en die ambitie heeft ze ook niet. Maar verder heeft Maria van Lith heel veel functies bekleed binnen de VDG. De Osse werd onlangs tijdens de Algemene Ledenvergadering gekozen tot partijvoorzitter.

Haar vader zat vroeger in de gemeenteraad van Berghem namens Zelfstandig Berghem. Voor de herindeling van de gemeenten Oss, Berghem en Megen ontstonden de politieke ambities bij zijn dochter Maria. “Ik woonde toen in Oss en was altijd al politiek geïnteresseerd. Landelijk had ik echter geen partij waar ik warm voor liep. Het was meer een stukje van die partij en een stukje van die. In Oss had je nog geen lokale partij, maar dat veranderde met de deelname van de VDG aan de verkiezingen eind 1993. Dat sprak me aan, een vereniging die veel dichter bij de mensen stond. Ik werd in 1993 lid en stond redelijk hoog op de kieslijst. Tijdens de verkiezingen stormden we met vijf zetels de Osse gemeenteraad binnen. Dat waren er meer dan we hadden verwacht.”

Ondersteunen
Na een periode in de gemeenteraad koos ze voor de raadscommissie. Daarna nam ze vanwege privéredenen en werk wat gas terug, maar bleef ze in allerlei rollen wel actief voor de VDG. Zoals voor de pr-commissie of bij het organiseren van de VDG-dag. In 2016 werd ze weer actiever voor de vereniging. Eerst als vice-voorzitter en in maart van dit jaar volgde het voorzitterschap. “Het bestuur heeft als belangrijke taak om de kieslijst samen te stellen. Welke mensen komen erop en op welke plek? Maar daarnaast doen we nog veel meer. Zoals de leden betrokken houden en zorgen dat de organisatie op peil blijft. Met de inhoud van de politiek bemoeien we ons niet, maar zorgen er wel voor fractieleden zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Met scholing bijvoorbeeld, contact met de wethouders en door het organiseren van teamdagen.”

Gemeenteraadsverkiezingen
De pijlen zijn nu al gericht op de gemeenteraadsverkiezingen voor 2022. Het duurt nog bijna een jaar voordat we naar de stembussen mogen, maar de VDG is al volop bezig met de voorbereidingen. “We kijken naar waar we nu staan, waar we naartoe willen en wat we willen bereiken. Dat stellen we samen met onze leden op en willen we uitdragen richting de inwoners van de gemeente Oss. Contact met de kiezers is er altijd, maar aan het einde van dit jaar zullen we veel zichtbaarder worden in onze campagne.” 

Lees meer in Weekblad Regio Oss.

Meer berichten