Afbeelding
Foto: Ties van Dooren

Vader krijgt 4 jaar gevangenisstraf voor jarenlange ontucht met dochter

Rechtbank 2.417 keer gelezen

'S HERTOGENBOSCH | De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Medemblik veroordeeld voor ontucht met zijn dochter uit Geffen. De man krijgt een celstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

De man pleegde tussen januari 2015 en oktober 2017 verregaande ontucht met zijn dochter, die 17 jaar was toen het misbruik begon. Volgens de officier van justitie was er ook sprake van verkrachting. De rechtbank is van mening dat hier onvoldoende bewijs voor is. De man wordt daar dan ook van vrijgesproken. 

Onbeschrijfelijk veel leed 
De rechter heeft er in de strafbepaling rekening mee gehouden dat de vader over een periode van 3 jaar geregeld ontucht pleegde met zijn dochter. De man wist dat het meisje kwetsbaar was. "De verdachte maakte misbruik van die kwetsbaarheid en van de afhankelijke positie waarin zij zich bevond. Dit, terwijl het slachtoffer zich juist bij haar vader veilig had moeten kunnen voelen. Zeker nadat zij eerder door een ander was misbruikt en zij aan haar vader had gevraagd daarvan aangifte te doen", aldus de rechtbank die het de man aanrekent dat hij zijn dochter onbeschrijfelijk veel leed heeft aangedaan. Sinds het gebeuren lijdt het meisje onder meer aan stemmingsklachten, slaap- en eetproblemen en heeft dagelijks herbelevingen. Volgens een psycholoog is er een zeer intensieve en langdurige klinische behandeling nodig voor de verwerking van alle trauma's.

Geen verantwoordelijkheid 
Ook neemt de rechtbank het de man zeer kwalijk dat hij alleen oog had voor zijn 'eigen behoeftebevrediging en zich niet bekommerde om de gevoelens van zijn dochter en de mogelijke gevolgen'. Doordat hij onbeschermde seks had met het meisje liep zij het risico om ongewenst zwanger te worden. De man neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. "Volgens hem is dit alles hem min of meer overkomen en heeft hij zelfs de neiging de verantwoordelijkheid af te schuiven op zijn dochter", laat de rechtbank weten. Naast de celstraf moet de verdachte onder meer meewerken aan een verplichte behandeling voor zijn zedenproblematiek en krijgt hij reclasseringstoezicht opgelegd. Tevens moet hij zijn dochter de gevraagde schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant