Judoka's bij Judovereniging Kaihatsu Oss. (Foto: Hans van der Poel)
Judoka's bij Judovereniging Kaihatsu Oss. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij Judovereniging Kaihatsu Oss

Sport 807 keer gelezen

OSS | Bij de uitnodiging van Kaihatsu ging niet direct een lampje bij me branden. Afgelopen maandagavond maakte ik met veel plezier kennis met de Osse judovereniging bij Sportcentrum Van der Heijden aan de Brederostraat 1 in Oss. Op 1 april viert de vereniging (waarvan de naam 'ontwikkeling' of 'groei' betekent in het Japans) haar 1-jarig bestaan met van 13.00 tot 16.30 uur een open middag met onder andere demonstraties van judo en weerbaarheidstrainingen.

Voorzitter Ronald Nijhuis heette me welkom en ik kreeg direct een judopak in bruikleen in mijn handen. Hij moest even zoeken voor de juiste lengte, maar het pak was groot genoeg. "Alle aspirant judoka's krijgen hier direct een judopak. Dat is veilig en het geeft direct het gevoel dat je erbij hoort", aldus Ronald. Mijn eerste interview ooit in een judopak. Ronald heeft geen judo-achtergrond, maar kwam via zijn kinderen in aanraking met de sport. In 2015 ontstond bij hem het idee om een eigen judovereniging op te richten. Hij raakte in gesprek met een aantal mensen en in zijn huiskamer vormden ze het Judoplatform Maasland om meer de samenwerking te zoeken tussen ouders, trainers, bevriende judoscholen en de toen leidende sportschool. "Ik heb een plan geschreven voor een eigen judoschool, gesprekken gevoerd met meerdere externe adviseurs en daarna zijn we aan de slag gegaan. We hebben contact gehad met de notaris, de vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ook bij de Judo Bond Nederland. We zijn heel blij met Sportcentrum Van der Heijden als locatie. Een familie met een judo-achtergrond en ze hebben ons omarmd."

Samenwerking
In april 2016 begon de vereniging met 22 leden, een jaar later zijn dat er al 68. De vloeroppervlakte is vorige week met 28 m2 uitgebreid tot 108 m2. "We steken er met liefde heel veel energie in en zoeken de samenwerking met andere partijen, zoals het Sport Expertise Centrum en Sportcentrum Van der Heijden. Als ik kijk naar onze leden, dan is er veel jeugd, waarbij we de kinderen indelen naar leeftijd. We hebben kinderen van 4 jaar, maar ook van 16 jaar. Ook zijn er volwassenen, wel of niet met ervaring. Iedereen kan op zijn of haar niveau judoën, plezier staat centraal. We vinden het belangrijk om de persoonlijke talenten van leden te ontwikkelen. Naast judo geeft Linda Manders weerbaarheidstraining aan vrouwen."
Wat maakt judo volgens Ronald zo mooi? "Je leert er veel van. Valbreektechnieken bijvoorbeeld, je wordt er weerbaarder van en kinderen leren hier respect voor elkaar te hebben. Bovendien moet je samenwerken, zonder maatje kun je niks. De judoka's met een hogere band helpen de leden met een lagere band."

Zekerder
In de rubriek 'Leon Sport' sport ik uiteraard mee, maar voordat onze training begon, keek ik naar een groep jeugd. Waaronder de 11-jarige Evi, die naar eigen zeggen van een onzeker meisje zekerder is geworden door het judo. Volgens haar Sensei (leraar in het Japans) Patrick van de Wetering is ze een voorbeeld voor andere kinderen. "Ik vind het leuk om de Sensei te helpen als Sempai en doe altijd mijn best tijdens de trainingen." De 10-jarige Bram is een half jaar lid en geeft aan het een erg leuke sport te vinden. "Ik merk dat het steeds beter gaat, zoals de worpen." Toen was het moment aangebroken om zelf de mat te betreden. Maar na de warming-up moesten we direct een aantal valtechnieken laten zien en toen was ik blij dat Sensei Patrick met me kwam praten. Hij is zeer ervaren met een tweede Dan judo en haalde in 2014 het diploma Judoleraar-A. Om rustig mijn eerste stapjes als judoka te zetten, werd ik gekoppeld aan Tom. Een 17-jarige jongen die voetballen combineert met judo. Heel rustig leerde hij mij een aantal technieken en ik vond het eigenlijk direct hartstikke leuk. Een eerdere rugblessure voelde ik wel al snel terugkomen omdat ik verkeerd viel, maar ik wilde me niet laten kennen en bleef op de mat. Aan het einde van de training leerde Tom me een aantal houdgrepen en mocht ik hem ook proberen 'onder controle te houden'. Dat ging niet verkeerd. Met veel plezier kijk ik terug op mijn eerste judotraining. Meer informatie op www.kaihatsu-judo.nl.

Leon Sport
Ook een leuke sport/vereniging die volgens u meer aandacht verdient? Stuur dan een e-mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Judoka's bij Judovereniging Kaihatsu Oss. (Foto: Hans van der Poel)
Judoka's bij Judovereniging Kaihatsu Oss. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant