Peter Bijvelds op de tribune van het Frans Heesenstadion. De grasmat ligt vol met sneeuw (Foto: Peter Kuijpers).
Peter Bijvelds op de tribune van het Frans Heesenstadion. De grasmat ligt vol met sneeuw (Foto: Peter Kuijpers).
GROOT INTERVIEW

Peter Bijvelds: 'Iedereen wil naar de Eredivisie, ik dus ook'

Sport 2.129 keer gelezen

OSS/VEGHEL | Peter Bijvelds is bezig aan zijn vierde jaar als technisch en algemeen directeur van betaald voetbalorganisatie FC Oss. Het contract van de Veghelaar loopt deze zomer af. Wij spraken met 52-jarige Peter in de knusse en riante businessruimte van het Frans Heesenstadion. Een gesprek over de prestaties tot nu toe, de mogelijkheden van FC Oss en zijn eigen ambities.

FC Oss staat momenteel op een tiende plek in de Jupiler League. Afgelopen vrijdag en maandag werd tot tweemaal toe de thuiswedstrijd tegen koploper en titelfavoriet N.E.C. afgelast. "Ik kan niet ontkennen dat we de laagste begroting van alle clubs in de competitie hebben. Maar ik ben erg tevreden over de spelers en de staf. Ze halen er momenteel veel uit. We zitten redelijk tegen het maximale aan, al kan het voetballend altijd beter", vindt Peter. De teamgeest is prima en de resultaten zijn goed. Af en toe misschien nog iets te wisselvallig. Peter is het daar gedeeltelijk mee eens. "We hebben een paar keer kansloos verloren, maar ik vind de schommelingen dit jaar minder groot dan voorgaande jaren. Van bijna alle teams onder ons hebben we gewonnen. Ik vind ons bovendien mentaal erg sterk. Natuurlijk wil je dominanter voetballen, dat is een uitdaging."

Gedreven
Het team van hoofdtrainer Klaas Wels speelde dit jaar de beste wedstrijden buitenshuis. "Dat ligt aan de spelopvatting van de tegenstander. Uit krijgen we meer ruimte om te voetballen, omdat de meeste opponenten thuis aanvallend willen spelen. Bovendien is de verwachting wat lager. Wanneer je als FC Oss uit tegen Cambuur speelt, gaat bijna iedereen ervan uit dat je die wedstrijd verliest. Als je dan met 1-3 wint, is iedereen blij en verrast." De tiende positie op de ranglijst is naast de spelers ook toe te schrijven aan de hoofdtrainer en zijn staf. "Klaas is een gedreven en gepassioneerde trainer. Hij verricht samen met zijn staf uitstekend werk."

Peter pikte Kevin van Veen op redelijk late leeftijd (23 jaar) op bij amateurvereniging JVC Cuijk. (Foto: FC Oss media)

Van Veen en Kamaci
Vier jaar lang loopt Peter rond bij FC Oss. Een succesvol dienstverband. Hij maakte een aantal klappers op de transfermarkt, waaronder de verkoop van Kevin van Veen aan Scunthorpe United en Tom Boere aan FC Twente. Peter pikte Van Veen op redelijk late leeftijd (23 jaar red.) op bij amateurvereniging JVC Cuijk. Ook Fatih Kamaci die momenteel furore maakt in het shirt van de Osse voetbalclub komt uit het amateurvoetbal. "Ik ben daar toch wel een trendsetter in geweest. Je ziet het nu steeds vaker gebeuren", zegt Peter. Hij vervolgt: "De verkoop van jongens als Van Veen en Boere zijn hoogtepunten voor een technisch directeur. Daar hebben we als club ontzettend veel aan verdiend."


Fatih Kamaci. (Foto: Hans van der Poel)

TOP Oss
Sportief gezien springt het behalen van de play-offs in 2015 er direct uit. Daarnaast heeft Peter geprobeerd FC Oss op de kaart te zetten. "Volgens mij is dat aardig gelukt. De ruimte waar we nu zitten met de skyboxen in combinatie met een toename aan sponsoren is van levensbelang voor een club als FC Oss. Mijn grootste prestatie in de ogen van de supporters is denk ik het veranderen van de naam. FC Oss heet binnenkort weer TOP Oss. De naam is weer in ere hersteld", lacht hij.

Ongelukkige keuzes
Een van Peters kwaliteiten is zijn mensenkennis. "Iets wat collega's nog weleens missen. Tom Boere stond op talloze lijstjes, maar toch durfde niemand hem te contracteren. Hij zou in een neerwaartse spiraal zitten. Onzin, na een aantal gesprekken wist ik dat deze jongen karakterologisch paste binnen onze vereniging. Het is natuurlijk wel fijn als zo iemand er dan 33 inschiet." Er zijn ook dingen die Peter met terugwerkende kracht anders had gedaan. "Ik heb een paar ongelukkige keuzes gemaakt bij het aanstellen van een nieuwe functionaris. Elke functionaris, elke persoon mist iets. Ik wilde dat zelf compenseren, maar zoiets moet je niet op die wijze bij jezelf zoeken."

Goede prestaties
Peter vindt dat zijn omgeving trotser mag zijn op wat hier is neergezet. "Gemeente Oss, de supporters en sponsoren wees trots. Wij kunnen prachtig een nederlaag lijden, maar de successen mogen uitgebreider worden gevierd." Misschien moet juist Peter de barricade op en roepen dat het geweldig is. Hij begint te grinniken: "Of wat enthousiaster?", vraagt hij zichzelf af. "FC Oss heeft de goede prestaties de laatste jaren ingetogen gevierd. Een overwinning goed vieren, daar kunnen we nog wel iets in winnen."


Peter Bijvelds, Klaas Wels en Marcel van der Sloot.

Promoveren
Het contract van Peter loopt ten einde. Na de jaarwisseling gaat hij om de tafel met de Raad van Commissarissen en het bestuur. "Ik heb het hier enorm naar mijn zin en hoop er met de club uit te komen. Wel zou ik graag budgettair meer mogelijkheden hebben. Op dit moment is promoveren met FC Oss geen reëel doel." Toch wil de immer ambitieuze Peter stiekem meer. Hij zou maar wat graag met FC Oss de ladder van het professionele voetbal beklimmen. "Het streven om in de Eredivisie te spelen, moet iedereen hebben", vindt hij. "Je moet proberen daarnaartoe te groeien. Momenteel is het halen van de nacompetitie veruit het hoogst haalbare." De tiende positie op de ranglijst is volgens Peter een 'fantastische prestatie'. Wie het daar niet mee eens is, is welkom op zijn kantoor. "Kom maar vertellen hoe we het beter kunnen doen. Kom praten en neem een zak geld mee", knipoogt hij.

'Het gaat toch om geld'
De komst van een aantal 'grote jongens' uit het bedrijfsleven kan de club een enorme impuls geven. "Wij hebben ontzettend veel sponsoren en daar ben ik intens gelukkig mee. Een paar extra grote sponsoren zijn echter van harte welkom. Uiteindelijk gaat het toch om geld. Een goede selectie kost geld. Heb je meer financiële middelen, dan is de kans groot dat je een betere en bredere selectie op de been kan krijgen," vertelt de 52-jarige Veghelaar.

Financiële klappers
Peter vervult bij Oss een dubbelrol. "Ik ben meer een technisch directeur dan een algemeen directeur. In het technische gebeuren ligt mijn passie. Ik wil graag werken in de voetbalwereld en met mensen." Het klinkt als een fantastische baan. Peter is de eerste die dit zal beamen, toch is het niet eenvoudig. "Het aller moeilijkste is een betaald voetbalclub winstgevend maken. Dat kan eigenlijk alleen door een aantal financiële klappers te maken. Door grote transfers zoals die van Van Veen en Boere schrijft Oss zwarte cijfers."

Thijs van Pol met het TOP Oss shirt. (Foto: FC Oss Media)

Peter geniet met volle teugen van zijn werk bij de Osse voetbalclub. De veertig uur per week haalt hij makkelijk. "Ik ben niet iemand die alleen op de tent past. Ik leg de lat voor mezelf en mijn omgeving hoog. Het gaat nu goed, maar ik wil wel progressie blijven boeken.

'Eredivisie is een droom'
Zijn eigen ambities steekt de Veghelaar niet onder stoelen of banken. "Iedereen wil naar de Eredivisie, ik dus ook. Ik heb het hier goed naar mijn zin, maar de Eredivisie is wel een droom. Ik vind ook dat je die ambitie moet hebben. Voetbal maakt me al vanaf mijn zesde levensjaar blij. Daarom wil ik alles uit de voetbalwereld halen wat erin zit." Waarom Peter (nog) niet in de Eredivisie werkt, ligt volgens hem vooral aan zijn verleden. "Ik heb geen betaald voetbal gespeeld. Dat is mijn makke. Als ik professioneel voetballer was geweest, werkte ik in de Eredivisie", besluit hij.

Fatih Kamaci. (Foto: Hans van der Poel)
Afbeelding
Peter Bijvelds, Klaas Wels en Marcel van der Sloot.
Thijs van Pol met het TOP Oss shirt. (Foto: FC Oss Media)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant