Rein Post, Ruurd Breddels, Wilco van Oorschot, Meindert Kuipers en Coone Gerringua.
Rein Post, Ruurd Breddels, Wilco van Oorschot, Meindert Kuipers en Coone Gerringua.

SCOSS-leden gaan naar Alternatieve Elfstedentocht

Sport 960 keer gelezen

OSS | Een team van Schaats en Skeeler Club Oss (SCOSS) reist binnenkort af naar Oostenrijk. Van 21 tot 28 januari doen acht senioren en twee jeugdleden mee aan de Alternatieve Elfstedentocht of andere prestatietochten.

door Leon Voskamp

Voor Meindert Kuipers wordt het een pittige week. Hij is van plan om aan twee van de vier recreatieve Alternatieve Elfstedentochten van 200 kilometer mee te doen. "Het liefst rij ik er één van de twee helemaal uit. Daarbij ben ik onder andere afhankelijk van de condities van het ijs." Het is de vierde keer dat hij naar de Weissensee afreist. "Bij minimaal 100 kilometer krijg je een 'prestatietochtkruisje'. Maar ook haalde ik drie jaar geleden het Elfstedenkruisje toen ik de hele tocht uitreed en dat is nu weer mijn doel."

Elfstedentocht
Kuipers is een geboren en getogen Fries. "Ik ben bijna met schaatsen aan geboren. Ook toen ik later naar Groningen verhuisde, bleef ik fanatiek schaatsen. Nu ik in Oss woon, ben ik lid geworden van SCOSS. Mijn sportieve hoogtepunt was het deelnemen aan de Elfstedentocht van 1985. Toen wisten deelnemers nog niet echt waar ze aan begonnen, omdat er vrijwel geen alternatieve wedstrijden van 200 kilometer waren. Persoonlijk vond ik het fysiek niet te pittig en ik heb redelijk ontspannen doorgereden."

Chemokuur
Een jaar later was hij net te laat lid geworden van Vereniging De Friesche Elf Steden om mee te mogen doen en in 1997 werd hij uitgeloot. De Alternatieve Elfstedentocht 2018 wordt er één met een bijzondere lading voor de Ossenaar. Hij heeft namelijk prostaatkanker en zijn eerste chemobehandelingen zijn al achter de rug. "Mijn artsen plannen de overige behandelingen na mijn reis naar Oostenrijk. Ik voel me fit en ben klaar voor de Alternatieve Elfstedentocht. Laat ik er ook maar vanuit gaan dat het niet mijn laatste deelname gaat worden."
Rein Post
Net als Kuipers traint ploeggenoot Rein Post twee keer per week op de schaatsbaan in Nijmegen. Ook doen ze regelmatig mee aan tochten en evenementen. Post: "Het is belangrijk om af en toe meer kilometers te maken dan je op de baan doet. Zo bereiden we ons voor op onder andere de Alternatieve Elfstedentocht."
Het wordt de achtste keer dat hij gaat schaatsen in Oostenrijk. Dit jaar gaat hij proberen twee keer de volledige 200 kilometer te schaatsen. "Dat heb ik één keer eerder gedaan. De tijd is voor mij niet belangrijk, het gaat om het uitrijden. Mijn tactiek is om redelijk vooraan te starten en dan bij een groep aan te sluiten met een voor mij geschikt tempo." Hij vervolgt: "Plezier staat voorop, iedereen is daar met hetzelfde doel. Natuurlijk hoop ik nog steeds dat er in Nederland weer een Elfstedentocht wordt gehouden. Waar ik op dat moment dan ook ben, ik kom zeker terug naar Friesland om mee te doen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant