Foppe Bakker aan zijn eigen Riichi-tafel.
Foppe Bakker aan zijn eigen Riichi-tafel.

Ossenaar Nederlands kampioen Riichi: 'Het mooie is dat elk spel anders is'

Sport 1.560 keer gelezen

OSS | Oss heeft met Foppe Bakker een Nederlands kampioen Riichi Mahjong binnen de stadsgrenzen. Om kennis te maken met de 66-jarige Ossenaar en het spel bracht redacteur Leon Voskamp een bezoek aan Nederlands beste speler.

Tijdens de Osse Kampioenenhuldiging in de Groene Engel viel de naam van Foppe Bakker op. Ik had nog nooit van Riichi gehoord en daarom besloot ik contact met Bakker op te nemen. Hij wilde graag meer over zijn sport vertellen en zo belandde ik aan de Riichi-tafel in zijn huis. Ik weet na zijn uitleg nog zeker niet alle regels van Riichi, maar heb al wel een beetje een beeld van dit tactische denkspel. Het gaat om de Japanse -vereenvoudigde- afgeleide van Mahjong. In totaal zit je met vier spelers aan tafel en iedereen start met dertien stenen. Degene die uiteindelijk alle stenen kan uitleggen, wint en krijgt winstpunten. De speler die de winnaar de winnende steen geeft, krijgt die punten in mindering. Als een speler de winnende steen zelf pakt, krijgen de andere spelers de punten in mindering. Tijdens een toernooi worden er vier of vijf rondes (afhankelijk van het type toernooi) gespeeld. Elke ronde bestaat uit minimaal acht spellen en de punten worden bij elkaar opgeteld.

Wedstrijd lezen
Anneke, zijn vrouw, meldde zich zes jaar geleden aan voor een cursus Mahjong in Berghem. Hij ging mee en vond het een leuk spel, maar zo'n drie jaar geleden koos hij voor Riichi. De Japanse versie die volgens hem een stuk attractiever is. "Een sport die bijvoorbeeld in Japan enorm populair is. Wedstrijden komen er live op televisie en trekken veel kijkers. Het mooie is dat elk spel anders is. Je krijgt iedere keer dertien andere stenen, net als je tegenstanders. Je kunt als speler risico nemen of juist niet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je de andere spelers niet de winnende steen geeft. Ik kan wedstrijden goed lezen, maar er komt ook een klein stukje geluk bij kijken." Bakker veroverde de Nederlandse titel dankzij zijn goede prestaties in 2017 tijdens zes toernooien. De beste vier resultaten mocht hij meenemen en toen werd de kampioen aangewezen. Dit jaar wil hij zijn titel verdedigen, maar hij heeft nog meer doelen. "Samen met John Kuijpers zijn we januari dit jaar een eigen Riichi-vereniging, genaamd Anpai begonnen in de tennishal in Berghem. Anpai betekent in feit 'veilige steen'. We hebben al 19 leden en bij onze thuisclub zijn nog eens 36 leden aangesloten. Door alleen Riichi te spelen en de leden te trainen, willen we het niveau laten toenemen. Niet alleen van onze eigen vereniging, want we kijken verder dan de Osse grenzen. Volgend jaar staat het EK op het programma en waarschijnlijk krijgt Nederland vijf tickets toegewezen. Wij willen dat vijf Anpaï-spelers zich kwalificeren en hopelijk zit ik daar ook bij. Ik merk echter wel dat andere spelers aan tafel nu meer op me letten dan voorheen. Maar ik ben niet bang hoor."

Respect
Riichi is volgens de Ossenaar een sport voor iedereen. In de vereniging zitten bijvoorbeeld een aantal twintigers die fanatiek met het spel bezig zijn. "De basisregels zijn redelijk snel te leren. Daarna verbeter je jezelf door aan toernooien en wedstrijden mee te doen. Wat ook heel belangrijk is binnen de sport en onze vereniging: het respect voor elkaar. Dat is heel belangrijk in de Japanse cultuur en die regels hanteren wij daarom ook binnen onze vereniging." Meer informatie op www.anpai.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant