Jaydee en Fayènn van Els. (Foto: Renemxpics.nl)
Jaydee en Fayènn van Els. (Foto: Renemxpics.nl)

Broer en zus het beste zijspanduo van Nederland

Sport 1.019 keer gelezen

HUISSELING | Nederlands kampioen worden is een prachtige prestatie. Maar al helemaal als broer en zus samen de beste van Nederland zijn. Jaydee (9) en Fayènn van Els (7) uit Huisseling waren het beste duo bij de zijspancrossers in de klasse C. "We zijn vaak goed op elkaar ingespeeld", zegt Jaydee.

door Leon Voskamp

Broer en zus reden dit seizoen in de C-klasse. Daarin zitten de jongste deelnemers met de kidsandsidecars. De competitie begon in maart en eindigde in oktober. Jaydee en Fayènn pakten tijdens de acht wedstrijden de meeste punten van het deelnemersveld. In december worden ze in Boekel in het zonnetje gezet tijdens de kampioenenhuldiging. "We hebben al heel veel felicitaties gehad. Bijvoorbeeld op school, waar we ook in de nieuwsbrief hebben gestaan. En van de kerk hebben we een beker en een medaille gehad. Ik zet alle prijzen in een kast op mijn kamer. Ik ben met volleybal ook ooit kampioen geworden, maar die sport doe ik niet meer. Binnenkort houden we een feestje voor alle sponsoren. De motor gaan we dan binnen zetten."

Talent
De liefde voor de zijspancross begon al vroeg bij Jaydee. Zijn vader Edwin ging vaak met zijn oom naar zijspanwedstrijden kijken en die liefde bracht hij over op zijn eigen zoon. Toen Jaydee anderhalf jaar was, ging hij al mee naar wedstrijden. Daniël Willemsen is hun idool. "Hij kon net lopen, maar toen hij iets ouder was, vond hij het al een hele mooie sport, zegt moeder Nelleke. Jaydee: "Ik wilde toen ik ouder was, graag zelf een keer rijden. Het leek me heel leuk om te doen namelijk. We zijn op zoek naar gegaan naar een motor en vonden er eentje."

Angst
Jaydee is de rijder, zijn zusje is bakkenist. Altijd al een gouden duo geweest? "Nou, dat is een lang verhaal. Eerst ging het wel goed en we trainden veel. Maar toen kregen we even ruzie en ging het wat minder. Toen we tips kregen van Olaf, begon het steeds beter te lopen. Totdat we een keer over de kop sloegen. We hadden toen eventjes de tijd nodig om over de angst heen te komen. Dat is ons gelukt. Het is leuk om met mijn zus te mogen rijden, maar soms ook niet hoor. Het is belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te zijn. Ben je dat niet, dan gaat het fout." Helemaal uniek is het niet dat ze als broer en zus meedoen aan wedstrijden. Bij de jeugdzijspancombinaties zijn er nog meer familieleden die samen rijden.

Snelheid
Het duo traint vrijwel iedere week op de kinderbaan van Circuit Park Berghem. Broer en zus werken hard om nog sneller te gaan. "Het gaat om snelheid maken, maar ook om zo goed mogelijk door de bochten te gaan. We willen ook leren hoe we beter kunnen springen. Er zit zeker verbetering in, maar we willen nog veel beter worden." Een droom heeft Jaydee zeker. "Ik wil heel graag wereldkampioen worden. Hoe ik dat moet worden? Je hebt veel snelheid nodig en een goede bakkenist. Ik ga mijn best doen." Zo ver is het nog niet. Volgend seizoen willen Jaydee en Fayènn het op een hoger niveau gaan proberen. Ze willen met hun 250 cc motor meedoen in de B-klasse, waar ze meer tegenstand hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant