Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.
Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.

'Canicross is een heel laagdrempelige sport'

Sport 639 keer gelezen

OSS | Met je hond zo hard mogelijk rennen, fietsen of steppen. Op zondag 1 december staat de Canicross wedstrijd Oss op het programma. Speciaal onderdeel is 'de mini cross van Oss' waarbij de kleine hondjes welkom zijn.

door Leon Voskamp

Gerben van den Bogaard was vorig jaar initiatiefnemer van het NK Canicross op circuit De Witte Ruijsheuvel aan de Aengelbertlaan 60 in Oss. Hij benaderde Canicross Nederland en de bond was erg enthousiast. "Mijn vader en ik wilden het spectaculair aanpakken. Het is op een circuit toch heel wat anders dan de 'normale' kampioenschappen in het bos." Het parcours werd regelmatig veranderd totdat het naar de volle tevredenheid van de organisatie was. Op de dag zelf zorgden veel vrijwilligers ervoor dat het kampioenschap perfect verliep. De reacties na afloop waren zeer positief. "Het is ons fantastisch bevallen en de deelnemers ook. Normaal is een wedstrijd in een bosgebied of op het strand, dit was iets totaal anders." Zijn zoon Lars liep vorig jaar ook mee. "Ik vond het wel goed gaan en de baan was extra leuk. Het op en neer rennen is zwaar."

Deelnemers
Dit jaar geen NK in Oss, maar Van den Bogaard wilde wel opnieuw een wedstrijd organiseren. Daarom is er dit jaar de Canicross wedstrijd Oss. Een deel van het parcours gaat over het circuit, maar deelnemers gaan ook een stuk de bossen in of zijn actief langs de baan. "Ik verwacht dit jaar een vergelijkbaar deelnemersaantal. Er hebben al veel mensen aangegeven naar de wedstrijd in Oss te komen. Dat zijn overigens niet alleen sportievelingen uit Nederland. Ook uit het buitenland doen er deelnemers mee. Je kunt je ook op de dag zelf inschrijven." Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van Canicross wedstrijd Oss.

Spectaculair
Niet alleen hardlopers komen aan bod in Oss. Ook steppers en mountainbikers gaan met hun hond de uitdaging aan. Ieder uur start een andere groep. Er is ook een categorie voor de jeugd. De start is voor Dierenopvang Maasland, de finish is op het circuit. "Als je niet meedoet, is het ook heel leuk om te komen kijken. Canicross is een spectaculaire sport."

Laagdrempelig
Van den Bogaard is zelf ook een fanatieke canicrosser. "De honden vinden het geweldig om te doen. Ik vind het ook heerlijk om in de natuur met de honden te rennen. Het is bovendien een heel laagdrempelige sport. Je hebt een hondentuig nodig en je moet wel goed trainen, maar eigenlijk kan iedereen het. Er is wel een tijdsregistratie, maar het is niet belangrijk hoe snel je gaat. De eerste keer dat ik meedeed, waren anderen veel en veel sneller. Maar het ging daarna alleen maar beter, een mooie stimulans. Ook voor kinderen is het een leuke sport. We willen ze graag enthousiasmeren. Ga het gewoon eens proberen. Als je het een keer hebt gedaan, ben je verkocht."

Rawi
De Ossenaar is instructeur van Rawi hondenschool in Oss. Op het terrein aan de Derde Heistraat in Berghem werken ze samen met PHV De Verdediger. Kijk ook eens op de website www.rawihondenschool.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant