Laura Strik. (© PSV Media)
Laura Strik. (© PSV Media) Foto: Jorgen van der Meulen

Laura Strik: 'Terugkeer naar PSV was een wens'

Sport 1.196 keer gelezen

OSS | Laura Strik heeft een mooie nieuwe stap in haar loopbaan gezet. De 23-jarige Osse speelt de komende twee jaar voor PSV. De afgelopen vier seizoenen droeg ze het shirt van sc Heerenveen. Zowel als voetbalster en als mens kijkt ze terug op zeer leerzame jaren.

door Leon Voskamp

Strik voetbalde in de jeugdopleiding van Margriet en stond bij de Osse club bekend als een groot talent. Toen PSV aan de deur klopte, besloot ze haar droom na te jagen. Ze speelde eerst een jaar bij het CTO Talent Team en maakte op 17-jarige leeftijd als stagespeelster haar debuut voor PSV. Een definitieve doorbraak bleef echter uit. Op 19-jarige leeftijd vertrok ze naar sc Heerenveen. In Friesland ontwikkelde ze zich als een belangrijke speelster en werd ze aanvoerder. "Als 19-jarige stond ik op eigen benen en kon ik niet meer iedere dag bij mijn ouders terecht. Bij PSV was ik een jonkie en waren er andere speelsters die de kar trokken. In Heerenveen ben ik volwassener geworden en werd ik in het elftal zelf de kartrekker. Als aanvoerder ben ik degene die de boel moet aansturen en de anderen aanspoort om een tandje erbij te doen. In mijn spel ben ik veel rustiger geworden. Bij PSV wilde ik de bal zo snel mogelijk afgeven, maar nu wil ik de bal altijd hebben en er vervolgens iets goed mee doen. Met mijn inzicht ben ik vaak net iets slimmer dan mijn tegenstander. Ook ben ik belangrijk door veel vuil werk op te knappen."

Terugkeer
Een prijs pakte Strik niet bij SC Heerenveen. Die kans is groter bij PSV en toen die club opnieuw interesse toonde, hoefde de Osse niet lang na te denken. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en een stap hogerop. Een terugkeer was altijd een wens van me. Bij PSV speel je mee om de prijzen zoals het kampioenschap of in de beker." Ook buiten de lijnen ziet ze een terugkeer naar haar woonplaats Oss en voetballen in Eindhoven als een mooie stap. "De zachte G en de Brabantse gezelligheid miste ik. Ik heb het heel goed gehad als mens en voetbalster in Heerenveen, maar in Brabant past de sfeer beter bij me."
Toekomst
Ambitieus is de studente Toegepaste Wiskunde zeker. Haar eerste doel is echter een basisplaats veroveren bij PSV. "Ik werk keihard om een nog betere voetbalster te worden. Bij PSV kun je niet verslappen en moet je altijd volle bak gaan om een vaste waarde te zijn. Uiteraard wil ik een belangrijke speelster worden." Vanwege de coronacrisis zit trainen in clubverband er momenteel niet in. "Maar met een individueel kracht- en loopschema kan ik wel iedere dag trainen. Wedstrijdfit ben je daardoor niet, maar conditioneel blijf je wel in vorm."

Oranje
Het vrouwenvoetbal is de laatste jaren enorm op de kaart gezet door de prestaties van de OranjeLeeuwinnen. Gaan we Strik ooit ook het oranje shirt zien dragen? "Natuurlijk hoop ik in de toekomst mijn debuut te maken bij Oranje. Maar een plekje bij de OranjeLeeuwinnen is geen doel op zich, ik richt me volledig op PSV. Wel hoop ik dat de KNVB nog meer investeert in het vrouwenvoetbal in Nederland. Het Nederlands elftal krijgt terecht heel veel aandacht, maar in de Eredivisie Vrouwen kunnen nog wel wat stappen worden gemaakt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant