Logo kliknieuws.nl/oss
Anne Knijnenburg hier in derde positie. (Foto: Atletiekunie)
Anne Knijnenburg hier in derde positie. (Foto: Atletiekunie)

Nederlandse titel voor Anne Knijnenburg: ‘Enorme stunt’

  •   keer gelezen   Sport

APELDOORN | Ze is bezig aan haar laatste seizoen bij de junioren, maar deed afgelopen zaterdag als jonkie ook mee aan het NK senioren op de 1500 meter indoor. Als underdog, maar de hardloopster zorgde voor een stunt door goud te pakken. “Ik denk niet dat ze mij de volgende keer zullen onderschatten”, aldus de 18-jarige Berghemse.

Knijnenburg steekt in goede vorm en liep onlangs de limiet op de 800 meter voor het EK voor vrouwen U20 in Tallinn. Daar gaat ze dus aan meedoen als Nederlands kampioene bij de senioren op een andere afstand. “Een enorme stunt mag je het inderdaad wel noemen. Ik voelde me de hele dag al erg goed. Ik ging er volledig voor, maar had vooraf geen idee hoe hard het zou gaan”, aldus de atlete die in Nijmegen traint met Theo Joosten. “Ik had een hele goede start en kon zodoende uit het gedrang blijven. Drie ronden lang liep ik op kop. Bewust heb ik niet heel hard gelopen en het tempo wat naar beneden gedrukt. Ik wist dat mijn sprint één van de beste was van het veld. Toen ik voorin werd overgenomen, verliep het echter niet helemaal zoals ik had gehoopt. Het ging ineens zo ontzettend hard. Ik bleef knokken en op de tweede plek lopen. De laatste 20 meter zat ik er zo doorheen, maar ik dacht: ‘als je zo ver bent gekomen, moet je nog één keer gas geven. Dat deed ik en toen we over de eindstreep kwamen, had ik niet helemaal door dat ik had gewonnen (tijd van 4.26,49, red.). Ik was helemaal kapot, het was echt een slagveld. Toen ik mijn naam als winnaar op het bord zag, kon ik het eerst niet geloven.”

Hectisch
Na haar winst werd ze gefeliciteerd door de andere atleten en moest ze de pers te woord staan. “Meteen moest ik een interview geven, maar ik was nog aan het hijgen van de wedstrijd. Het is ook best lastig om de juiste antwoorden te vinden als je zelf nog niet helemaal beseft wat je kort daarvoor hebt gepresteerd.” Na een hectische dag hervatte ze een dag later de training met haar team. “Een reality check, want life goes on. Maar de rest van de week heb ik vrij. Ik had ook de tijd om mensen te beantwoorden. Mijn telefoon was namelijk ontploft, maar had nog niet gereageerd. Ik besloot na de wedstrijd om mijn telefoon uit te zetten en met mijn coach en moeder te gaan eten.”

Specialisme
De Olympische Spelen in 2024 in Parijs is hét doel van Knijnenburg. Met deze Nederlandse titel indoor op zak laat ze in ieder geval zien hele grote stappen te zetten. Wat is het succes? “Ik ben drie maanden geleden gewisseld van coach en dat was de juiste keuze. Een nieuwe omgeving, een nieuw team, het gaat er heel relaxed aan toe. De trainer is kalm, we trainen goed en ik ben heel fit. Na een jaar vol met blessures heb ik nu nergens last meer van. Mentaal zit het ook goed, dat zijn ingrediënten om te presteren.”

Uitdaging
In juli staat het EK onder 20 jaar op het programma in de Estse hoofdstad Tallinn. Een goede klassering staat op haar wensenlijstje, net als presteren in haar laatste juniorenjaar en op het NK outdoor bij de senioren. “Het hele outdoor jaar is voor mij een mooie uitdaging. Het is aan mij om te onderzoeken waar ik voor ga: de 800 of 1500 meter. Ik kan het momenteel prima combineren, maar op een toernooi moet je kiezen.”

Meer berichten