Logo kliknieuws.nl/oss
Levy Frauenfelder.
Levy Frauenfelder.

Darter Frauenfelder openhartig over mentale problemen: ‘Ik wilde niet als zwak worden gezien’

  •   keer gelezen   Sport

OSS | Hij maakte jarenlang deel uit van de Nederlandse top, deed mee aan meerdere jeugd WK’s en diverse andere grote toernooien en heeft een goedgevulde prijzenkast. Maar wie denkt dat de carrière van darter Levy Frauenfelder alleen maar hoogtepunten kent, komt bedrogen uit. De 19-jarige Ossenaar is de afgelopen jaren het plezier in het spelletje verloren en gaat naar een sportpsycholoog voor mentale problemen. 

door Leon Voskamp

Op de website www.dartsactueel.nl was vorige maand een interview te zien met Frauenfelder. De jonge Ossenaar praatte daarin over zijn depressie en zijn gesprekken met een sportpsycholoog. “Ik praatte er nooit over en heb alleen tegen een paar mensen gezegd dat ik al zo’n drie jaar niet lekker in mijn vel zat. Heel lang ben ik doorgegaan met trainen, competities en toernooien. Slechts één keer moest ik een toernooi skippen omdat ik me zo slecht voelde. Daar waar ik vroeger vaak van leeftijdsgenoten won, zag ik dat die zich wel ontwikkelden en ik door mijn mentale problemen stil bleef staan. Ik hoorde ook van anderen dat ik niet goed meer gooide. Zo deed ik mee aan een toernooi waar ik me niet goed voelde en ontzettend slecht presteerde. Telkens bleef ik maar smoesjes verzinnen, het was heel lastig om een goed antwoord te blijven geven. Ik wilde niet als zwak worden gezien.” Na zijn interview met de website stroomden steunbetuigingen binnen. “Ik heb zoveel positieve reacties gehad, ook vanuit de dartswereld. Er blijken veel meer darters te zijn die ook mentale problemen hebben, vaak door de druk die erbij komt kijken. Ik voel me echt gesteund en hoop dat anderen die met deze problemen kampen ook aan de bel trekken.”

Plezier
Door zijn mentale problemen verloor hij het plezier in het spelletje. “Ik vraag me steeds vaker af waar ik het allemaal voor doe. Ik gooi al vanaf mijn zesde heel veel toernooien en doe mee aan veel competities. Het kost me veel tijd en moeite. Geld niet meer veel, omdat ik goede sponsors heb. Maar ik sta nu voor een jaar dat doorslaggevend moet worden. Ik wil het nog een jaar proberen en mijn psycholoog motiveert me, dat heb ik nodig.”

Q-school
Vorige week deed Frauenfelder -net als Ossenaar Gino Vos en Maikel Verberk uit Herpen- mee aan de PDC Q-school. Een Tour Card -ticket voor de profcompetities- sleepte hij niet in de wacht, maar wel gaat hij meedoen aan de Challenge Tour. “Natuurlijk wil je winnen en kwalificatie had mij misschien een enorme positieve boost gegeven. Maar dat ik me niet heb geplaatst in dit sterke deelnemersveld vind ik niet erg. Als ik de komende jaren in een competitie tegen alleen maar profs gooi, kan ik ook verder het dal ingaan. Ik moet voorkomen dat ik straks bang ben om te gooien.” Komend jaar vindt hij het vooral belangrijk om het plezier terug te vinden. “Het is wel lastig om doelen te stellen. Als ik een doel namelijk niet haal, kan ik mezelf de put in praten. En als ik het wel haal, wil ik misschien teveel. Ik wil sowieso meedoen aan het jeugd WK van de PDC. En ook hoop ik tijdens de Challenge Tour goed te presteren. Ik ben tevreden als ik prima speel en er lol aan beleef.”

Meer berichten